Biblioteka

Tribina povodom 20 godina od trijumfa BIBLIOTEKE u izboru za „Svetsku nagradu za fantastiku“

Pre punih dvadeset godina, Zoran Živković je za svoj roman Biblioteka dobio „Svetsku nagradu za fantastiku“ (World Fantasy Award) na Svetskoj konvenciji fantastike održanoj u Vašingtonu. Ovo prestižno priznanje dodeljuju pisci i kritičari jednom godišnje, kako bi ukazali na izuzetna dela koja obogaćuju pejzaže fantastične književnosti.

Povodom obeležavanja ovog važnog jubileja ne samo za srpsku scenu fantastike, već i domaću kulturnu scenu uopšte, Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ upriličiće tribinu na kojoj će o romanu Biblioteka govoriti autor nagrađenog romana Zoran Živković, profesor anglistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr Zorica Đergović Joksimović i astrofizičar i filozof dr Milan M. Ćirković.

Razgovor će biti održan u četvrtak 6. jula 2023. godine u Kulturnom centru Grad, s početkom u 19.30 časova.

„Svetska nagrada za fantastiku“ dodeljuje se od 1975. godine i važi za najvažnije globalno priznanje koje se dodeljuju za umetnost fantastike.

Među dosadašnjim laureatima nalaze se najznačajnija imena svetske fantastike poput: Horhea Luisa Borhesa, Harukija Murakamija, Ursule K. Legvin, Stivena Kinga, Džordža R. R. Martina, Majkla Murkoka

„Svetska nagrada za fantastiku“ do sada je samo u nekoliko slučajeva dodeljena autorima koji dolaze izvan engleskog govornog područja. Zanimljivo je da je Živkovićevo delo, te 2003. godine pobedilo u konkurenciji Koraline jednog Nila Gejmena.

Biblioteka je Živkovićev najprevođeniji roman. Njime autor istražuje tajanstveni svet beskonačne biblioteke u kojoj se nalaze sve knjige koje su ikada napisane, kao i one koje će tek biti napisane ili bi mogle biti napisane.  Ponikla na literarnom nasleđu Hofmana, Kafke, Bulgakova, Borhesa i Lema, „Biblioteka“ uspešno ostvaruje komunikaciju sa čitaocima širom sveta.

Do sada je objavljeno ukupno 31 izdanje tog romana. Deset je izašlo u Srbiji – osam na srpskom, dva na engleskom – a 21 u inostranstvu (u 14 zemalja, na 13 jezika): 4 u SAD, 3 u Portugaliji, 3 u Turskoj, po jedno u Velikoj Britaniji, Španiji, Danskoj, Poljskoj, Italiji, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Japanu, Sloveniji i Hrvatskoj. Na jesen će izići izdanja „Biblioteke“ u Grčkoj i Mađarskoj.

U Portugaliji je Biblioteka uvrštena u obaveznu srednjoškolsku lektiru, a vlada te zemlje preporučila ju je čitaocima u okviru projekta podsticanja čitanja. Pozorišne predstave rađene prema Biblioteci igraju se u Portu i Bolonji, a u Istanbulu je 2022. godine priređena izložba umetničkih slika nadahnutih ovim delom.

Živković na Sajmu knjiga u Lisabonu 2016. godine