Teri Pračet

Tribina posvećena Teriju Pračetu – u Domu omladine Beograda

Teri PračetDruštvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” u ponedeljak 06. aprila s početkom u 19 časova u Maloj sali Doma omladine Beograda organizuje tribinu posvećenu nedavno preminulom legendarnom britanskom piscu Teriju Pračetu.

O autoru jednog od najslavnijih serijala humoristične fantastike “Disksvetu”, na tribini će govoriti prevodilac Nevena Andrić i Mateja Vidaković. Moderator će biti Miloš Petrik.

Ser Teri Pračet (1949-2015) poznat je svim ljubiteljima fantastike, ali i širem čitalaštvu zbog svojih jedinstvenih, crnohumornih dela. Napisao je više od 70 knjiga, među kojima 40-ak smeštenih u univerzum “Disksveta”.

Iako je 2007. godine obznanio da boluje od Alchajmerove bolesti, to ga nije sprečilo da nastavi sa pisanjem i objavljivanjem do 2014. godine. Neke od njegovih poslednjih knjiga sada se nalaze u pripremi za štampu, ali postoje i one, koje na žalost za života nije uspeo da završi.

Svestan popularnosti svojih dela i brojnosti ljubitelja knjiga o “Disksvetu”, krajem 2012. godine pokušao je da uteši fanove tvrdnjom da je serijal siguran u rukama njegove kćeri, scenaristkinje Rijane Pračet.

Teri Pračet je veliku pažnju i poštovanje u Britaniji izazvao dostojanstvenom kampanjom da se terminalno bolesnim pacijentima omogući asistirano samoubistvo.

Jedan je od prvih pisaca koji je koristio društvene mreže za komunikaciju sa svojim fanovima. Ubrzo nakon njegove smrti, na njegovom tviter nalogu pojavila se sledeća poruka:

“NAJZAD, SER TERI, MORAMO DA KRENEMO ZAJEDNO.
Teri je uzeo Smrt za ruku i proveo je kroz vrata, i dalje ka crnoj pustinji u beskrajnoj noći.
Kraj.”

 

Teri Pračet