Zoran Živković

Zoran Živković počasni gost festivala ”Refesticon”

Zoran ŽivkovićJedan od najprevođeniji savremenih srpskih pisaca, prof. dr Zoran Živković, biće počasni gost trećeg Regionalnog festivala fantastične književnosti koji se održava od 15. do 17. maja u Bijelom Polju.

Književnik koji je do sada objavio 22 prozna dela, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, dobitnik je prestižne “Svetske nagrade za fantastiku” (World Fantasy Award) za roman “Biblioteka” 2002. godine, kao i nagrada “Miloš Crnjanski” za “Četvrti krug” (1994), “Isidora Sekulić” za “Most” (2007) i nagrade “Stefan Mitrov Ljubiša” (2007) za ukupno prozno stvaralaštvo.

Njegova dela su prevedena na više od dvadeset svetskih jezika, doživela više od 70 izdanja i izučavaju se na univerzitetima u Torontu i Bafalu zajedno sa delima velikana evropske i svetske književnosti.

Po njegovim literarnim ostvarenjima snimljene su radio drame u produkciji britanskog radija BBC, kao i TV serija u produkciji Studija B.

Osim književne večeri u sklopu Festivala organizovaće se i trodnevni kurs kreativnog pisanja koji će voditi ovaj istaknuti pisac.

Organizatori Festivala su odlučili da kao doprinos književnosti i razvoju fantastike u Crnoj Gori kurs bude besplatan pri čemu će broj mesta biti ograničen.

Kurs će se održavati u prostorijama Radija Bijelo Polje, a svi zainteresovani se mogu prijaviti najkasnije do 25. aprila na adresu refesticon@gmail.com slanjem kontakt podataka.