Teri Pračet: Život s fusnotama

ŽIVOT S FUSNOTAMA – zvanična biografija Terija Pračeta

Laguna je upravo objavila oficijelnu biografiju velikana fantastične književnosti i tvorca nezaboravnog Disksveta, Terija Pračeta, naslovljenu kao Teri Pračet: Život s fusnotama.

Knjigu je napisao Rob Vilkins, Pračetov lični asistent od 2000. godine, koji je kasnije postao i piščev poslovni menadžer, a sada, zajedno sa Terijevom ćerkom Rijanom, upravlja književnom zadužbinom Pračetovih i Terijevom producentskom kućom Narativijom.

U poslednjoj godini života, 2015, nagrađivani pisac ser Teri Pračet upravo je pisao jednu vrlo zanimljivu priču – onu o samome sebi. Nakon prerane smrti od Alchajmerove bolesti završavanje Pračetovih memoara palo je u ruke Robu Vilkinsu. Od pet pisama koja je slavni pisac ostavio za sobom, jedno je bilo upućeno Vilkinsu sa željom da upravo on dovrši njegove memoare.

„U Terijevom životu se, van svake sumnje, dešavalo štošta čemu sam, na svom jedinstvenom radnom mestu, prisustvovao i u čemu sam učestvovao – ’sve ono sitno i ono mnogo krupnije’, da citiram Terijevo pismo; plan mi je da ovo u potpunosti bude knjiga od te sorte“, zapisao je u uvodnoj reči Vilkins i naglasio da knjiga ne opisuje samo događaje kojima je on, kao Pračetov saradnik, lično svedočio: „Da razjasnimo još nešto: stranice koje slede pokušavaju da prenesu celu Terijevu životnu priču, ne samo onaj njen deo koji se odvijao preda mnom“.

Na osnovu sopstvenih brojnih uspomena, kao i sećanja članova Terijeve porodice, prijatelja, obožavalaca i kolega, Rob Vilkins pripoveda o Terijevom neobičnom životu – od ranog detinjstva do trenutka kad je serijal o Disksvetu postao književni fenomen. Takođe, priča nam kako je Teri dočekao „nezgodaciju“ koju mu je nametnula Alchajmerova bolest i kako se nosio s njom.

Ova knjiga na 480 strana, nezaobilazno je štivo za sve poklonike Disksveta, kao i ljubitelje komične fantastike uopšte. Prevod je uradila Nevena Andrić.

Teri Pračet: Život s fusnotama Roba Vilkinsa u prodaji je od danas u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, sajtu laguna.rs, kao i na Beogradskom sajmu knjiga.

TERI PRAČET: ŽIVOT S FUSNOTAMA - Rob Vilkins
TERI PRAČET: ŽIVOT S FUSNOTAMA – Rob Vilkins