Rijana Pračet

Rijana Pračet svojom video igrom istražuje smrt, tugu i pisanje

Rijana Pračet, kćerka slavnog pisca Terija Pračeta, već je dvadeset godina uspešna autorka scenarija za video igre, a među igrama čije priče je oblikovala nalaze se Mirror’s Edge, Heavenly Sword i nova Tomb Raider trilogija.

Međutim za Rijanu igra Lost Words: Beyond the Page iz 2019. godine ima posebnu sentimentalnu vrednost.

U igri se prepliću fantazija i stvarnost, umetnost pripovedanja i veština rešavanja zadataka. Glavna junakinja je devojčica Izi, koja želi da postane pisac. Pišući svoj dnevnik upoznaje nas sa svojom porodicom i životom, kao i fantastičnom pričom koju je počela da stvara. Porodična tragedija, međutim, spaja te svetove.

Ljubav prema pisanju (fantastike) je u osnovi ove igre, koja se odvija bukvalno od stranice do stranice devojčicinog dnevnika. Reči i rečenice javljaju se na listovima beležnice, igrač bira ponuđene reči, rešava zagonetke i savladava prepreke na koje nailazi dok se ispisuje priča.

Dok je igra bila još u početnoj fazi izrade, njena priča je govorila o razvodu, ali nakon što se Rijana priključila razvojnom timu kao glavni scenarista, priča igre je potpuno promenjena.

„Naravno, budući da sam od Pračetovih, rekla sam ’U redu, ali šta je sa smrću?’“, izjavila je Rijana misleći na svog oca Terija Pračeta čija se dela fantastike neretko dotiču gubitka i tuge. Slavni pisac je tokom poslednjih godina života najavljivao da će nakon njegove smrti serijal o Disksvetu nastaviti da piše njegova kći, ali to se ipak nije dogodilo, jer je Rijana odlučila da dela svog oca ostavi onakvima kakvim ih je on za života stvorio.

Rijana je otkrila da je igra Lost Words: Beyond the Page ponikla upravo iz njenog ličnog iskustva sa smrću voljenih osoba. Nakon suočavanja sa gubitkom nekih od najdražih članova svoje malobrojne porodice, osetila je da ima šta da kaže na tu temu.

„Osetila sam da imam šta da kažem o gubitku, žalosti i ukrštanju iste te žalosti sa gubitkom sećanja, borbom za sve što želimo da zapamtimo kako bismo te ljude održali na neki način živima, čuvajući deo njih u sebi samima“, kaže Rijana uz nadu da ljudima žalost za izgubljenim osobama, kao tema jedne video igre, neće biti odbojna, naročito kada se uzme u obzir način kako je igra sprovedena u delo i kakvu poruku nosi.

„Igra jeste tužna, ali u njoj takođe ima i radosti. To je igra o ljubavi i žalosti. Igra o gubitku nekoga i želji da ga zadržite, ispričana iz perspektive nekoga ko je to prvi put doživeo. Veoma je sveža i nova i teška i bolna ako se unesete u nju, ali na kraju je puna nade, pozitivna, puna ljubavi, i nadam se da će je ljudi upravo tako doživeti”, ističe Rijana Pračet.

Igra je objavljena 2019. godine, ali je odnedavno dostupna na Xbox One, PS4, Steamu i Nintendo Switch-u.