Kođi Suzuki - Spirala

SPIRALA – nastavak kultnog japanskog horora KRUG Kođija Suzukija

Roman Spirala, drugi deo književnog serijala „Krug“ japanskog pisca Kođija Suzukija, nedavno je objavljen u izdanju Tanesija, a u prevodu Dine Hrecak. Ovo nagrađivano delo, do sada je tri puta ekranizovano. Prva, ne baš najuspelija filmska adaptacija, snimljena je u Japanu 1998. godine. Naredne godine snimljena je TV serija pod nazivom Rasen, da bi 2017. godine po motivima ovog romana bio snimljen američki film The Ring: Rebirth, koji se tretira kao treći deo filmskog serijala „Krug“.

Radnja romana hronološki se nadovezuje na radnju iz prve knjige i počinje samo dan nakon događaja opisanih u Krugu. Telo Rjuđija Takajame nalazi se na stolu za autopsiju, kod mrtvozornika i njegovog prijatelja sa fakulteta, Anda Micua. Ando, koji se još uvek bori sa smrću svog sina, uz pomoć kolege Mijašite, pronalazi tumor u Rjuđijevom srcu, za koji se veruje da je uzrok njegove smrti. Tumor, međutim, veoma liči na virus velikih boginja (koje su iskorenjene 1979). Po završetku obdukcije, Ando pronalazi komad novina koje vire iz šavova na Rjuđijevom stomaku, sa nizom brojeva. Prisetivši se da su se kao studenti ozbiljno bavili kriptografijom, Ando dešifruje niz brojeva i otkriva reč KRUG, što ga neminovno postavlja na put ka neverovatnim otkrićima i zastrašujućim posledicama događaja započetih u prvom delu serijala.

Svojim majstorskim perom, pod kojim i najobičniji predmeti dobijaju patinu jeze, Suzuki čitaoce vodi od jedne do druge grozomorne scene i raspliće niti jedne kompleksne misterije na neočekivan način. Tamo gde nauka nema odgovore, na scenu stupaju stara verovanja, ljudska intuicija i primarni strah…

Kođi Suzuki (1957), jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih pisaca horora i naučne-fantastike. Njegova dela prevedena su na preko dvadeset jezika. Suzuki je posredstvom svojih književnih ostvarenja popularizovao autentične motive iz japanskog folklora. Čuveni serijal „Krug“, po kome su snimljeni filmovi (kao i mange, anime i video-igrice) u Japanu i Americi, doživeo je veliki uspeh. Po jednoj od priča iz njegove istoimene zbirke pripovedaka „Mračna voda“, snimljen је 2005. kultni film koji je ostavio dubok utisak na zapadnjačku publiku.

Godine 1990. osvojio je nagradu za najbolji naučnofantastični roman za delo Raj, zatim 1996. godine nagradu za mlade pisce „Jošikava Eiđi” za Spiralu. Iste godine nominovan je za prestižnu Naoki nagradu za zbirku horor priča Mračna voda.

Kođi Suzuki - SPIRALA
Kođi Suzuki – SPIRALA