Kralj bivši i budući - T. H. Vajt

Objavljen klasik fantastike KRALJ BIVŠI I BUDUĆI T. H. Vajta

Kao što smo ranije najavili, izdavačka kuća Čarobna knjiga pripremila je klasično delo književne fantastike Kralj bivši i budući T. H. Vajta, koje je upravo postalo dostupno domaćim čitaocima, i to u prevodu Gorana Skrobonje.

Ovo obimno izdanje, u kome je objedinjeno pet Vajtovih romana o kralju Arturu nastalih sredinom 20. veka, predstavlja svojevrstan eksperiment u umetničkoj formi, koji prikazuje kako knjiga odrasta zajedno sa svojim likovima. Dok junaci stare, žanrovi se menjaju od dečije pripovesti (Mač u kamenu), preko bildungsromana i romanse, pa do tragedije. Poslednji, peti roman, Knjiga o Merlinu, zamišljen je kao završna faza ovog procesa i predstavlja filozofski dijalog u kome se razmatra celokupan Arturov život i iskustvo.

Knjiga počinje nekada davno, kada dečak Kvržica postaje učenik čarobnjaka Merlina, koji mu predviđa budućnost kakvu sam nikada ne bi mogao da zamisli. Budućnost u kojoj će izvući mač iz kamena, okupiti oko sebe najveće vitezove, voleti legendarnu kraljicu i ujediniti celu zemlju posvetivši je vrlinama viteštva.

Vajt nam u Kralju bivšem i budućem ispreda priču o kralju Arturu kakvu nikad nismo videli. Kroz pet kratkih romana koji prate Arturovo odrastanje i vladavinu ton postaje zreliji, a žanr dela se menja. Ono što ostaje postojano jeste Vajtov lični pečat ispunjen humorom, visprenošću i magijom o čemu svedoče i reči legendarne Ursule K. Legvin: „Smejala sam se i plakala čitajući Vajtovu izuzetnu sagu o kralju Arturu i kroz ceo život obožavala sam ovaj serijal.“

T. H. Vajt (1906–1964), rođen je u Bombaju. Britanski je pisac fantastike najpoznatiji po serijalu Kralj bivši i budući, koji predstavlja kapitalno delo fantastike poput Gospodara prstenova i Narnije. Svojim radom uticao je na velik i raznovrstan broj autora, od Dž.K. Rouling, preko Majkla Murkoka, do pisca krimi-romana Eda Makbejna. Umro je u Pireju, u Grčkoj.

Knjiga Kralj bivši i budući sadrži 808 strana. Rađena je u mekom povezu. Redovna, knjižarska cena je 1.999 dinara, dok na sajtu izdavača može da se naruči i po ceni od 1.340 dinara sa maksimalnim popustom.

T. H. Vajt - Kralj budući i bivši
T. H. Vajt – KRALJ BIVŠI I BUDUĆI