Stojiljković priprema promotivni film o Konstantinu Velikom

Konstantin VelikiUskoro bi u Nišu mogao da se snimi promotivni film o životu Konstantina Velikog po scenariju autora “Konstantinovog raskršća” Dejana Stojiljkovića – javljaju Južne vesti.

Film ima za cilj da promoviše činjenicu da je Naissus mesto rođenja ove značajne istorijske ličnosti, a u cilju obeležavanja jubileja 1700 godina od Milanskog edikta.

Spot bi trebalo da promoviše Niš i govori o Medijani, anitičkom Naisu i viđenju Milanskog edikta, a planirano je da bude snimljen najmodernijim tehnikama.

– Film će se snimati modernim tehnikama, tačnije ispred “zelenog platna” što znači da je samo glumac “živ”, a cela pozadina se generiše kompjuterski- objašnjava Dejan Stojiljković po čijem scenariju će film biti snimljen.

On naglašava da je ovom modernom tehnikom već urađen probni snimak i da je on delo talentovanih mladih Nišlija koji će učestvovati u realizaciji projekta.

Ipak, Stojiljković naglašava da realizovanje ideje još uvek nije počelo jer je snimanje ovakvog filma veoma skupo. On ističe da očekuje podršku Grada i donatora jer bi film predstavljao dvostruku promociju Niša.

– Sa jedne strane govoriće o životu rimskog impreatora Konstantina Velikog koji je rođen u Nišu, a sa druge kompletnu ekipu koja će raditi na filmu čine kreativni talentovani mladi ljudi iz našeg grada – kaže Stojiljković.

On najavljuje da će krajem meseca u galeriji “Srbija” biti održana promocija projekta da bi se građani upoznali sa ovom idejom i kompletnom ekipom koja će raditi na spotu, ali i da bi se pronašla podrška za realizaciju projekta.

Snimanje filma nije jeftino i prema procenama Stojiljkovića moglo bi da košta 20.000 evra, ali  bi doprinelo promociji celog grada jer bi govorilo o velikom vladaru koji je rođen u Nišu.

– Film će govoriti o Konstantinovom životu, ali o onim momentima koji su vezani za Niš kao što je Milanski edikt – dodaje Stojiljković.

Za scenario je zadužen Dejan Stojiljković, režiser filma je Boban Rajković, a muziku će praviti Miloš Vukotić. Postprodukciju će raditi tim “Istorijske rekonstrukcije” čiji je vođa Nenad Petrović.

Projekat će se realizovati pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Niš.