Isijavanje

Stiven King: Nastavak “Isijavanja” lediće krv

Stiven King - IsijavanjeSlavni američki pisac Stiven King izjavio je da će njegov roman “Doktor San”, koji će premijerno biti objavljen u septembru, označiti povratak “fikcije koja zaista plaši čitaoce” – javlja B92.net.

Stiven King planira povratak hororu u svom sledećem romanu, nastavku klasika “Isijavanje” (The Shining), koji će se zvati “Doktor San” (Doctor Sleep). Original iz 1977. smešten u napušteni hotel “Overlook” pratio je postepeni prelazak u ludilo Džeka Toransa, oca dečaka sa posebnim moćima Denija, koji je fantastično prebačen na film u remek-delu Stenlija Kjubrika iz 1980. godine.

Za mnoge, “Isijavanje” je jedna od “najstrašnijih” Kingovih knjiga, a pisac je najavio da je, posle niza manje strašnih naslova, spreman da zastraši svoje čitaoce još jednom sa “Doktorom Snom”, koji u prvi plan stavlja lik Denija, sada sredovečnog muškarca.

“Osnovna ideja za pisanje ovog romana je da probam da nateram čitaoce da se us*ru od straha”, rekao je King za Entertejnment Vikli. “Rekao sam sebi: Hajde da probam, baš me zanima da li to znam i dalje da radim. Hteo sam da se vratim tim zaista, jezivim, strašnim stvarima. Videćemo da li će upaliti”.

U romanu “Doktor San” Deni Torans radi u staračkom domu, gde njegove moći pomažu ljudima koji su na samrti. Den pokušava da pomogne devojci koja “isijava”… Zlo sa kojim se suočavaju Den i 12-godišnja Abra, je oličeno u plemenu “Pravi čvor” (The True Knot).

Stiven King je odbacio ideju da neki drugi pisac može da nastavi njegovo delo u slučaju smrti 65-godišnjeg autora, rečima: “Ne želim da se to dogodi nijednoj mojoj knjizi!”