Pekić dobio ulicu na jedan dan

Borislav PekićUdruženje Crnogorska alternativna kultura u Podgorici izvelo je 4. februara simboličnu akciju preimenovanja glavne gradske ulice u Ulicu Borislava Pekića (1930-1992), izražavajući time na dan rođenja tog pisca zahvalnost za duhovnu vrednost njegovih knjiga – javlja SEEcult.org.
 
Ulica Slobode preimenovana je u Ulicu Borislava Pekića samo na jedan dan. To je, inače, glavna ulica u Podgorici i u njoj se nalazila kuća u kojoj je Pekić rođen.
 
“Na današnji dan pre 83 godine u Podgorici rođen je Borislav Pekić, jedan od retkih koji je crpio iz duha i poklonio nam neverovatne darove. Bez namere da se bavimo biografijom, samo vam preporučujemo da pročitate ‘Atlandidu’, ‘1999’, ‘Besnilo’, ‘Kako upokojiti vampira’ i sve druge njegove knjige do kojih nađete put. Zbog čudesnog u njima, proglašavamo ulicu Slobode Pekićevim imenom”, navela je Crnogorska alternativna kultura.
 
“Ulica Borislava Pekića suštinski jeste ulica slobode, jer sloboda je tamo gde je duh”, istakla je Crnogorska alternativna kultura, dodajući i da zna da “nikome ko nije sujetan nije potrebna ulica”, ali da, posmatrano simbolički, kao geografski marker pojedinosti iz kolektivne memorije, onda ima smisla na ovaj način reći hvala.