“Srpski psiho” na poljskom jeziku

Roman “Srpski psiho” Aleksandra Ilića i Željka Obrenovića, koji je 2007. godine premijerno izdanje doživeo pod etiketom “Lagune”, upravo je objavljen na poljskom jeziku. Knjigu je pod nazivom “Serbski Psycho” objavila izdavačka kuća “Maximum”, a prevod na poljski jezik uradila je Agnieszka Żuchowska-Arendt.

Željko Obrenović je na svom blogu, povodom izlaska knjige na poljskom jeziku, ukratko opisao okolnosti koje su dovele do prevoda:

“Kada me je pre više od godinu dana devojka po imenu Agnieszka Żuchowska-Arent kontaktirala (mejl na čistom srpskom, bez ijedne greške), srpski-nepoverljivo pomislio sam da me neko zeza. Objasnila je da je Poljakinja, da je na internetu čitala neke moje priče i da želi da prevede neku od njih. Što se i desilo. Onda je počela priča o romanu ‘Srpski psiho’. A sada je i roman izašao na poljskom.”
 
Glavni junak “Srpskog psiha” je natprosečno inteligentan dvadesetpetogodišnjak čiji život je pod savršenom kontrolom dok ga okolnosti, bez ikakve najave, ne ispune pravim unutrašnjim paklom. Do tada zainteresovan jedino za seks, muziku i izlaske po diskotekama i klubovima savremenog Beograda, mladić postaje objekat misterioznog progonitelja i svedok opskurnih magijskih rituala. Istovremeno, na kućna vrata počinju da mu stižu kasete neobične sadržine. U nastojanju da sebi razjasni nove, nepoznate okolnosti, on daje žestok odgovor na svako iskušenje i postepeno se pretvara u serijskog ubicu. Da li će i koliko tom stranom svoje ličnosti ugroziti i svoje najbliže, devojku Rebeku i prijatelje, s kojima je do tada, bar naizgled, gradio harmoničan odnos? Sigurno je jedino da će se na konačnoj listi njegovih žrtava pojaviti i imena koja čitalac nije mogao da očekuje.

Željko Obrenović (1982) je diplomirao na katedri za srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pored pisanja, bavi se stripom, slikanjem i muzikom. Objavio je veliki broj filmskih i književnih prikaza.

Aleksandar Ilić (1981) je apsolvent na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bavi se Matematičkom logikom i Filozofijom logike i matematike. Piše prozu, poeziju i izrađuje fraktale.