“Alnari” objavio Lukjanenkovu “Poslednju stražu”

Nakon “Noćne straže”, “Dnevne straže” i “Straže sumraka”, izdavačka kuća “Alnari” objavila je “Poslednju stražu”, četvrti, ali najverovatnije ne i završni deo čuvenog serijala ruskog pisca fantastike Sergeja Lukjanenka.

Roman je koncipiran na malo drugačiji način od prethodnih iz serijala i donosi detalje koji se kose sa filmskom verzijom “Noćne straže”. Zbog mnogih referenci na prve tri knjige, “Poslednja straža” se ne preporučuje čitaocima koji do sada nisu imali prilike da se susretnu sa ranijim nastavcima.

Radnja romana dešava se par godina nakon događaja viđenih u knjizi “Straža sumraka” i počinje ubistvom mladog Rusa u Škotskoj, tokom posete mračnoj turističkoj atrakciji nazvanoj Tamnice Edinburga. Dok se policija hvata u koštac sa činjenicom da je uzrok mladićeve smrti tajanstveni gubitak velike količine krvi, Straže odmah postaju svesne da je odbegli vampir na slobodi. Anton, junak trilogije “Noćna straža”, zadužen je za ovu nazigled rutinsku istragu, ali čim stigne u Škotsku, shvata da je reč o nečemu mnogo strašnijem od slučaja raspusnog vampira i jednog jedinog ubistva. Uz pomoć Tomasa, vođe edinburške Noćne straže, Anton će otkriti da jedan tim Inih bez dozvole traga za legendarnim blagom, koje je lično Merlin sakrio u šestom nivou Sumraka…

Lukjanenko (1968) je jedan od najzapaženijih ruskih pisaca moderne fantastike. Godišnje objavljuje jednu do dve knjige, kao i niz kritičkih članaka i kratkih priča. Napisao je scenarije za nekoliko svojih radova novijeg datuma, koji su doživeli filmske adaptacije. Takođe, redovno objavljuje tekstove na blogovima, postujući kako lične, tako i informacije za javnost, kao i odlomke knjiga u stvaranju.