Uroš Petrović - Peti leptir

Snima se 3D film prema romanu “Peti leptir” Uroša Petrovića

Podelite sadržaj:

Uroš Petrović - Peti leptirPrema pisanju “Večernjih novosti“, ovih dana se u Beogradu snima prvi srpski film u 3D tehnici “Peti leptir” inspirisan istoimenim romanom popularnog pisca za decu i mlade Uroša Petrovića.

Film prati teško odrastanje jednog dečaka u sirotištu, koji pomoću naelektrisanog češlja i sečenih slova stupa u kontakt sa onostranim i biva upleten u mračnu, nepredvidivu igru sa duhovima tajanstvenih ljudi, vukovima i providnim leptirima. Reditelj filma, Milorad Milinković za “Novosti kaže”:

“To je uzbudljiva, bajkovita priča o odrastanju malog Alekse, dečaka iz sirotišta, koji otkriva da je povezan sa tajanstvenim ljudima i njihovim duhovima, ali i sa čudesnim, providnim leptirima. Reč je o borbi dobra i zla u kojoj su glavni junaci deca, ali naša želja je da napravimo film za sve uzraste”.

Reditelj je, zajedno sa Sarom Radojković napisao i scenario, a u radu na ekranizaciji učestvovao je i pisac.

“Uroš je čitao ‘nekoliko ruku’ scenarija i dao nam mnoge korisne savete i sugestije. On je vrlo maštovit, i odlično smo sarađivali. Mada ‘Peti leptir’ čini osnovu filma, koristili smo se i motivima iz drugih dela ovog pisca, pre svega iz romana ‘Deca bestragije'”, kaže Milinković.

Gledaoce očekuje susret sa neobičnim, ponekad i zastrašujućim pojavama, maštovitim i fantastičnim junacima, sve to začinjeno osobenim humorom i snimano u najnovijoj 3D tehnici. “Peti leptir” je, naglašava Milinković, prvi srpski film koji se snima u 3D tehnici, “za razliku od onih lažnih koji u postprodukciji naknadno ubacuju 3D efekte”.

“Film apsolutno odgovara svetskim standardima, ali ne treba očekivati da se ta deca pretvore u neka čudovišta i tome slično. Uostalom, oni koji su čitali Petrovićeve knjige, znaju šta da očekuju. To su stvari koje su naoko realne, ali su bajkovite u izrazu”.

Posle filmova “Mrtav ladan”, “Čitulja za Eskobara”, “Potera za Srećkom”, “Zduhač”, Milinković će se okušati u bajci. Po sopstvenom priznanju, “jedva je dočekao ovakav film”.

“To je jedna od onih radosti koje vam se dese u životu, a da ne znate čime ste je zaslužili”, iskren je reditelj i dodaje da mu je saradnja sa decom glumcima pravo zadovoljstvo.

Život glavnog junaka, Alekse (Ognjen Orešković), otežavaju njegovi “drugari” iz sirotišta Gordan (Petar Racić) i Vlada Grak (Mihailo Milidragović), a pored njih u filmu igraju: Tanja Bošković, Jelena Đukić, Marko Nikolić, Miša Janketić, Ljubomir Bandović…

Ekipa nastavlja snimanje u raznim objektima u Beogradu i na Tari. Ako sve bude išlo kako treba, “Peti leptir” će biti gotovo do jeseni, navode “Večernje novosti”.

 

Sa snimanja filma 'Peti leptir'