William Gibson - The Peripheral

Predstavljena naslovnica novog romana Vilijema Gibsona

William Gibson - The PeripheralNedavno je predstavljena naslovnica nove knjige Vilijema Gibsona “The Peripheral”. Reč je o prvom Gibsonovom romanu u poslednjih dvadesetak godina, u kome se opisuje daleka budućnost – i to, više njih.

Autor kultnog “Neuromansera” nije krio oduševljenje dizajnom naslovnice, koju je uradio umetnik Rič Haselberger. Po Gibsonovim rečima, naslovnica liči na oštricu žileta, u čijoj se pozadini vide varnice, koje podsećaju na vatromet za 04. juli.

Prema rečima umetničkog direktora izdavačke kuće “Putnam”, Lize Amorozo, naslovnica koja prikazuje hladnoću i oštrinu, govori mnogo više o suštini priče, nego da se na njoj nalazi neki bukvalni motiv iz romana.

A radnja romana opisuje budućnost kojom vladaju opšta beda i kriminal, i u kojoj veliki broj ljudi radi u industriji narkotika. Braća Flajn i Barton (ratni veteran) dobijaju primamljivu ponudu za posao iz oblasti bezbednosti. Međutim, ubrzo će se pokazati da ovaj angažman uključuje i ubistvo.

Roman “The Peripheral” bi trebalo da bude objavljen na engleskom jeziku 28. oktobra ove godine.

Vilijem Gibson (1948), rodonačelnik sajberpanka, u svojim naučno-fantastičnim delima prikazuje mračnu budućnost sveta, kojim vladaju beda, kriminal i velike kompanije. Prevideo je pojavu interneta i ekspanziju koncepta rijaliti programa, a zaslužan je i za uspostavljanje koncepta virtuelne stvarnosti. Objavio je deset romana, od kojih je najznačajniji “Neuromanser” iz 1984. godine.

 

William Gibson - The Peripheral