Hugo nagrada

Rekordan odziv glasača za ”Hugo” i ”Retro Hugo” nagrade

Hugo nagradaNarednog vikenda, u okviru 72. po redu Svetske konvencije naučne fantastike (World Science Fiction Convention) “Loncon 3”, dodeljuje se “Hugo” nagrada, jedno od dva najprestižnija priznanja za žanrovsku književnost. Izbor laureata vrši celokupno članstvo Svetskog društva za naučnu fantastiku, a kako javljaju organizatori, ove godine je zabeležen rekordan odziv.

Na adresu “Loncon 3” konvencije, pristiglo je 3.587 validnih prijava za učestvovanje u glasanju: 3.571 prijava stigla je preko sajta konvencije, dok je svega 16 stiglo poštom. Ovaj broj daleko prevazilazi prethodni rekord od 2.100 prijava iz 2001. godine.

Ovogodišnja Svetska konvencija naučne fantastike održava se u Londonu od 14. do 18. avgusta. Proglašenje dobitnika “Hugo” nagrade biće upriličeno 17. avgusta u 21 čas po našem vremenu, a ceremonija dodele biće prenošena putem interneta.

Da podsetimo, nagrada će biti dodeljena u 16 kategorija, a u najužem izboru za najbolji roman su: “Ancillary Justice” En Leki, “Neptune’s Brood” Čarlsa Štrosa, “Parasite” Mire Grant, “Warbound, Book III of the Grimnoir Chronicles” Lerija Koreie i serijal “The Wheel of Time” Roberta Džordana i Brendona Sandersona.

Zanimljivo je da će ove godine biti dodeljena i nagrada “1939 Retrospective Hugo”, u čast 75. godina od održavanja poslednje predratne konvencije. U izboru će se naći dela fantastike objavljena 1938. i 1939. godine, a među nominovanim se nalaze ostvarenja Edgara Rajsa Barouza, E.E. Smita, K.S. Luisa, Roberta E. Hauarda, Kliforda Simaka, Reja Bredberija, Artura Klarka i drugih. Proglašenje će biti održano prvog dana konvencije, 14. avgusta u 21 čas, uz direktan prenos na internetu.

 

Loncon 3