Zen Čo

Razgovor o malezijskoj fantastici kroz delo autorke Zen Čo

Novo, 101. izdanje „Fantastične čitaonice“ koju priređuje Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ biće posvećeno romanu Black Water Sister malezijske autorke Zen Čo. Čitaonica će biti održana u ponedeljak 28. novembra od 19 časova u Tribinskoj sali, na prvom spratu Doma olmadine Beograda. Voditelj razgovora biće Bojan Butković.

Roman Black Water Sister donosi priču o neodlučnom medijumu koji otkriva da poigravanje sa tkanjem sveta može da pusti na slobodu opasne sile. Ova savremena fantazija smeštena je u Maleziju, zemlju s kojom se u žanrovskoj književnosti nismo često sretali. Džesamin Teo je uvučena u svet bogova, duhova, porodičnih tajni, ali i sporazuma sa duhovima.

Zen Čo je diplomirala pravo na Univerzitetu u Kembridžu i radi kao advokat. Svojim debitantskim romanom Sorcerer to the Crown (2015) našla se u najužem izboru za prestižnu nagradu časopisa Lokus 2016. godine, a iste godine osvojila je i nagradu Britanskog društva za naučnu fantastiku u kategoriji za najbolji roman prvenac. Pored najznačajnije britanske nagrade za žanrovsko stvaralaštvo, Čo je 2019. godine osvojila „Hugo“ nagradu u kategoriji novelete, za ostvarenje If at First You Don’t Succeed, Try, Try Again.

Ulaz na „Fantastičnu čitaonicu“ je slobodan.

Zen Čo
Zen Čo