“Knjiga izgubljenih snova” u Srbiji i ostatku sveta

Podelite sadržaj:

Ijan Mekdonald i Goran SkrobonjaGoran Skrobonja se ovih dana nalazi u Londonu gde vrši pregovore sa agentima Kima Njumena i Ijana Mekdonalda oko daljeg objavljivanja ovih britanskih pisaca u okviru izdavačke kuće Paladin, čiji je vlasnik. Izuzetna novost od jučerašnjeg pregovaračkog dana je da Paladin dobija pravo na objavljivanje ekskluzivnog izdanja na srpskom jeziku zbirke priča Ijana Mekdonalda “Knjiga izgubljenih snova”, koju je priredio upravo Goran Skrobonja. Ali to nije sve – postignut je dogovor da se ta i takva zbirka, sa Skrobonjinim predgovorom, ponudi i drugim tržištima van engleskog govornog područja.

Da podsetimo, zbirku priča “Knjiga izgubljenih snova” čine priče i novele objavljene u zbirkama “Empire Dreams” i “Speaking in Tongues”, kao i nekoliko priča objavljenih u raznim časopisima, koji su sada teško dostupni širem čitalaštvu. Zbirku čine pažljivo odabrane priče, preko kojih čitaoci mogu upoznati sve univerzume Mekdonaldovih serijala.

Za zbirku “Empire Dreams”, Mekdonald je 1985. godine bio nominovan za nagradu Džon V. Kembel koja se dodeljuje najboljem mladom piscu.