Književni um i područja fantastike

Predstavljanje monografije KNJIŽEVNI UM I PODRUČJA FANTASTIKE

Predstavljanje monografije Književni um i područja fantastike prof. dr Vladislave Gordić Petković i prof. dr Mladena Jakovljevića biće održano u okviru redovnog tribinskog programa Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedeljak 19. februara od 19 časova u tribinskoj sali Doma omladine Beograda.

O knjizi će s autorima razgovarati dr Tijana Tropin iz Instituta za književnost i umetnost.

Monografija Književni um i područja fantastike objavljena je u izdanju Matice srpske krajem 2023. godine. Rezultat je rada na projektu „Paralelni svetovi i imaginarne teritorije u srpskoj i stranim književnostima“ i predstavlja prvorazredni doprinos srpskoj nauci o književnosti, anglistici i komparatistici.

U knjizi su sakupljeni različiti radovi Vladislave Gordić Petković i Mladena Jakovljevića posvećeni fantastici, kako anglofonoj (u rasponu od Mervina Pika preko Tomasa Pinčona pa do Vilijama Gibsona) tako i našoj, s fokusom na savremenim autorima poput Milete Prodanovića i Mirjane Novaković.

„Predložena čitanja odabranih dela fantastike u monografiji Knjževni um i područja fantastike, otkrivaju ne samo nepatvorenu strast čitanja i interpretacije, već i epistemofiličarsku zapitanost nad sopstvenom stvarnošću, reflektovanu na tamnoj površini ekrana ili u iskrivljenom ogledalu fantastičnih svetova i mentalnih predela“, u recenziji navodi prof. dr Dragoljub Perić.

„Ova monografija predstavlja dragoceni doprinos ne samo našoj nauci o književnosti, već i hermeneutički i aksiološki pouzdani aršin i svojevrsna čitalačka preporuka za sve one koje zanima fantastika, u svojim najraznolikijim vidovima“, naglašava Perić.

Ulaz na promociju je slobodan.

Književni um i područja fantastike
Književni um i područja fantastike