“Čovek koji je ubio Teslu” uskoro u knjižarama

Goran Skrobonja - Čovek koji je ubio TesluNovi roman Gorana Skrobonje “Čovek koji je ubio Teslu” pojaviće se u domaćim knjižarama najverovatnije krajem ovog ili početkom narednog meseca.

Knjiga koja se žanrovski svrstava u alternativnu istoriju, govori o drugačijem političkom ambijentu s početka dvadesetog veka, kako u svetu tako i kod nas. Srbijom vlada neka druga dinastija a ne ona o kojoj govori istorija; ne dešava se Prvi svetski rat; u Rusiji se ne događa revolucija i opstaju Romanovi; a ranije, u građanskom ratu u Americi, pobedu odnosi južnjačka opcija, koja nije previše liberalna, niti dovoljno otvorena prema doseljenicima. Tako i Nikola Tesla tamo doživljava razočaravajuća iskustva, te dolazi u Srbiju čija mu predusretljiva i napredna vlada nudi sve pogodnosti za nastavak naučno-istraživačkog rada.

Kroz knjigu defiluje veliki broj istorijskih ličnosti, čije uloge su manje ili više izmenjene, shodno promeni istorijskih okolnosti, pa će tako čitalac romana imati priliku da u nešto drugačijem svetlu doživi ličnosti poput Vilijema Kodija (Bili Kid), Mata Hari, Branislava Nušića, Jovana Skerlića, Žozefine Bejker, Anastasije Romanove, Henrija Forda, Gavrila Principa, Lenjina i mnogih drugih.

Izdavačka kuća Laguna, koja će objaviti Skrobonjin roman, već priprema web-prezentaciju sa pseudobiografijama glavnih likova, što će sasvim sigurno učiniti čitaočev doživljaj junaka ovog romana još interesantnijim i upečatljivijim.