“Godine u magli” predstavljene u Beokultu

Jovan Ristić - GODINE U MAGLIU najnovijem izdanju emisije Beokult, prikazan je prilog o zbirci fantastičke proze i poezije “Godine u magli” pisca i novinara Jovana Ristića.

Ristić je u razgovoru sa voditeljkom emisije, Selinom Lovren Aksentić, otkrio da su priče zastupljene u zbirci “vrlo lične”. One prikazuju period u kome je autor odrastao, period teških društvenih potresa, pada kulturnih vrednosti i sveopšte neizvesnosti, koji je uporedio sa tumaranjem po magli.

Ipak, i pored toga što su osnove priča utemeljene u stvarnosti, priče pripadaju miljeu fantastike, jer prema piščevim rečima, fantastika za njega predstavlja alat.

“U pričama koje se nalaze na rubu urbane fantastike, polazište je utemeljeno u ikonografiji domaće svakodnevnice. Spoj urbane proze i mračne fantastike odlikuje najveći deo zbirke koja je čitaocima sa ovih prostora bliska po motivima kao i po mikroplanu koji tumači položaj pojedinca u zajednici sadašnjosti ili bliske prošlosti”, kaže na kraju priloga Selina Lovren Aksentić.

Snimak kompletnog priloga o zbirci “Godine u magli” možete pogledati ovde.