Braća Strugacki - Puž na padini

Novo izdanje romana PUŽ NA PADINI braće Strugacki

Jedno od najupečatljivijih dela braće Strugacki, Puž na padini, nedavno je doživelo svoje prvo necenzurisano izdanje na srpskom jeziku zahvaljujući izdavačkoj kući Čarobna knjiga.

Roman je istovremeno i naučnofantastični i humorno alegorijski, a kroz njega braća Strugacki progovaraju o problemima totalitarnih društava i birokratije, o pitanjima identiteta, samospoznaje i straha, ukazujući na opasnosti od obesmišljavanja ljudskog postojanja u vremenu brzog naučnog i društvenog razvoja.

Radnja romana odvija se u dva naporedna sveta. Jedan svet je Uprava, institucija koju vodi nadrealna, kafkijanska birokratija čiji je cilj da upravlja šumom nad kojom je sagrađena. Drugi je šuma, mesto puno straha, čudnih bića, primitivnih ljudi i nasilja. Perec radi u Upravi i žarko želi da poseti šumu. Kandid se srušio u šumi i pokušava da se vrati u Upravu. Njihova putovanja su neobična i prepuna iznenađenja, i ostavljaju čitaoce ispunjene čuđenjem pred tajnama ovog stranog sveta.

Roman, isprva napisan daleke 1965. godine i odmah potom značajno prerađen, objavljen je u celosti tek 1972. Braća Strugacki su Puža na padini smatrali svojim „najsavršenijim i najznačajnijim delom”.

Prevod knjige sa ruskog jezika uradila je Marija Stamenković

Arkadij i Boris Strugacki nesumnjivo su najslavniji autori ruske naučne fantastike na svetu. Tokom decenija, i mnoštvom dela koja su napisali zajedno, razvili su autentičan glas koji ostaje jedinstven kako u ruskim, tako i u svetskim okvirima. Romani su im prevođeni na engleski, nemački, francuski, italijanski i druge jezike, a braća Strugacki su bila i ostala veoma popularna u mnogim zemljama, među kojima su i zemlje bivše Jugoslavije.

Arkadij (1925–1991) je završio Vojni institut za strane jezike u Moskvi i postao prevodilac sa engleskog i japanskog. Sredinom pedesetih započinje karijeru urednika i pisca. Godine 1958. počeo je da piše s bratom Borisom i ta saradnja je potrajala do njegove smrti.

Boris (1933–2012) je završio astronomiju i neko vreme je radio kao astronom i kompjuterski inženjer u opservatoriji, a od 1966. prelazi u profesionalne pisce. Posle bratovljeve smrti, objavio je dva romana pod pseudonimom.

PUŽ NA PADINI – Arkadij i Boris Strugacki