Matica srpska - Prva knjiga

Promovisano novo kolo edicije ”Prva knjiga” Matice srpske

U svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu 10. novembra 2017. promovisano je novo kolo Biblioteke Prva knjiga, koja u najstarijoj srpskoj književnoj, kulturnoj i naučnoj instituciji izlazi već punih šezdeset godina.

Glavna i odgovorna urednica edicije prof. dr Vladislava Gordić Petković predstavila  je pet autora i pet novih knjiga, koje su se pojavile na 62. Beogradskom sajmu knjiga. Dva romana i tri zbirke poezije predočavaju svojevrstan tematski zaokret u interesovanjima mladih pisaca: reklo bi se da je svakome od njih važnije da nešto kažu o svetu oko sebe, nego o svetu u sebi.

Roman Vladimira Vujovića Silencio dramatizuje šahovski meč Borisa Spaskog i Bobija Fišera, i samo na prvi pogled deluje kao literarno pakovanje političkih interesa i navijačkih strasti. Rekonstruisana i domaštana biografija kapriciozno genijalnog i genijalno kapricioznog Bobija Fišera dopunjena je fantastičkim suočavanjem protagoniste sa svojim simboličkim tvorcem. Bobijev ulazak u svet šaha ulazak je u svet kombinatorike, u svet mogućih mogućnosti, u svet imaginacije njegovog tvorca koji ga prati sve do trenutka u kom će mu otkriti da on sam nije ništa drugo nego još jedan fiktivni lik. Drugi roman u ovogodišnjoj ediciji je delo Stefana Janjića, Ništa se nije desilo, koje istražuje mehanizme krivotvorenja ljudskih sudbina, pokrenute u cilju “objektivnog” izveštavanja. Student medicine Vidak nakon useljenja u stan preminulog novinara Nikole Nenadovića počinje da istražuje njegove zapise o žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, koji su falsifikovani tako što su autentični podaci samo neznatno izmenjeni. Činjenice se mogu čitati kao tekst: može im se pridati bezbroj tumačenja, kao da su priča, a ne istorija. Janjićev roman je utemeljen na dekonstrukciji fiktivne faktografije i razvejava pojam enciklopedijskog znanja kao nesiguran i upitan.

Knjiga poezije Ivana Kojića Laura predočava svet Petrarkine junakinje koja je savremena, urbanizovana, istovremeno agresivna i ranjiva, a pre svega gorča i provokativnija verzija originala. U pesmama Katarine Mitrović objavljenim u zbirci Utroba predstavljen je klaustrofobičan svet jednog jetkog ženskog glasa koji se s jednakom strašću predaje raskrinkavanju genealogije i prepoznavanju sitnih životnih radosti. Koncepcijski osmišljena kao dijalog sa poezijom Lenarda Koena, knjiga poezije Nema veze Mirjane Narandžić propituje utemeljenja ideologije, politike i sveta medijske kulture, sondirajući istovremeno prostranstva emotivnih iskustava i gorkih intelektualnih spoznaja.

Prva knjiga je statusni simbol za mladog pisca, odskočna daska i početak stvaralačkih iskušenja.  Lepo bi bilo da ovih pet mladih pisaca nastave dijalog sa svetom koji su započeli u okruženju jedne prestižne edicije.

Autori Mirjana Narandžić, Katarina Mitrović, Ivan Kojić, Stefan Janjić, Vladimir Vujović i urednica edicije Prva knjiga prof. dr Vladislava Gordić Petković.
Autori Mirjana Narandžić, Katarina Mitrović, Ivan Kojić, Stefan Janjić, Vladimir Vujović i urednica edicije Prva knjiga prof. dr Vladislava Gordić Petković (Foto: Branko Lučić)