Fred - Filimon

Promocija prvog strip albuma iz serijala o Filimonu

Fred - FilimonU Francuskom institutu (Knez Mihailova 31) u utorak 08. oktobra 2013. godine s početkom u 18 časova biće upriličena promocija strip albuma “Brodolomnik sa ostrva A”, poznatog francuskog autora Freda. O ovom stripu, prvom iz serijala o Filimonu, govoriće: Pavle Zelić, Predrag Velinović i Vasilije Krstić.

Fred, francuski strip autor grčkog porekla, čije je pravo ime Oton Aristides, jedan je od vodećih predstavnika francusko-belgijske škole stripa. Ovaj crtač i scenarista uneo je brojne novine u strip stvaralaštvo i uticao na čitave generacije autora. U mnoštvu priznanja koja su mu dodeljena, izdvaja se prestižna Velika nagrada grada Angulema za životno delo.

Njegovo glavno ostvarenje, serijal o Filimonu, jeste skup poetičnih strip priča, koje najvećim delom opisuju putovanja glavnog junaka na slova reči “Atlantski okean” koja postaju fantazmagorična ostrva puna nesvakidašnjih bića i pojava, gde više ne važe zakoni fizike i “zdrava”, ovozemaljska logika i gde smo prepušteni vladavini apsurda.

Kuća Sirius Production, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, odaje počast velikom autoru i, objavljivanjem ovog prvog albuma u srpskom prevodu, domaćoj publici predstavlja raskošan talenat jednog stvaraoca poreklom sa Balkana, čiji nam se duh i senzibilitet čine bliskim.