Nevidbog - priče o drevnim bogovima

“Nevidbog” u Kući Đure Jakšića

Nevidbog - priče o drevnim bogovimaPosle promocija u Bijelom Polju i Pazinu, zbrika priča “Nevidbog – priče o drevnim bogovima” stigla je i u Beograd. Promocija ove knjige je održana u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, a o njoj su govorili književnik Adnadin Jašarević, izdavač Dragić Rabrenović, urednik sajta Art-Anima Dragoljub Igrošanac i jedan od organiztora “Refestikona” Šeki Musić – javlja PISB.

Zbirka priča “Nevidbog – priče o drevnim bogovima” nastala je kao plod književnog konkursa prvog crnogorskog festivala fantastične književnosti “Refestikon”, koji je održan maja 2013. godine u Bijelom Polju. Konkurs je bio regionalnog karaktera, pa su se među odabranim radovima našla 34 dela autora fantastike iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Dragić Rabrenović je izrazio nadu da će biti sve više onih koji će učestvovati na ovom konkursu, koji je započeo sa idejom da se afirmišu pisci iz Crne Gore koji stvaraju fantastiku – pošto u ovoj državi nema izdavačkih kuća ili edicija specijalizovanih za ovu oblast, pa je samim tim teško objaviti neko delo.

Prvi festival fantastične književnosti, i sama zbirka, su bili pun pogodak. Šeki Musić, jedan od organizatora, kaže da je festival bio odlično primljen ne samo od publike, već i od strane medija pa i samih struktura koje se bave kulturom.

Adnadin Jašarević, knjževnik i organizator festivala fantastike u Zenici (Zecon), je naglasio da pisci “nemaju izbora” jer je i bivša Jugoslavija bila mala za objavljivanje fantastike, a da sa rascepkavanjem ta slika sigurno nije poboljšana. “Pisci se moraju povezati i ovakve zbirke i festivali su to što im treba”, smatra Jašarević, predsednik žirija, koji je izabrao priče koje su se našle u zbirci. Pošto svakako “na mladima svet ostaje” onda je u zbirci zastupljena i jedna 12-godišnja devojčica koja se hrabro uhvatila u koštac sa temom drevnih bogova.

Zbirka odabranih priča nosi naziv po prvom crnogorskom modernom romanu, čiji je autor poznati književnik Risto Ratković, a objavljena je povodom sto deset godina od rođenja ovog bjelopoljskog pesnika i romanopisca.