Nevidbog - priče o drevnim bogovima

Promocija zbirke “Nevidbog” u Kući Đure Jakšića

Nevidbog - priče o drevnim bogovimaZbirka priča o drevnim bogovima “Nevidbog” biće predstavljena beogradskoj čitalačkoj publici u ponedeljak 07. oktobra 2013. godine (19h) u Kući Đure Jakšiča (Skadarska 34). O knjizi će govoriti književnik Adnadin Jašarević, izdavač Dragić Rabrenović i urednik sajta za promociju fantastične književnosti “Art-Anima” Dragoljub Igrošanac.

Zbirka priča “Nevidbog – priče o drevnim bogovima” nastala je kao plod književnog konkursa prvog crnogorskog festivala fantastične književnosti “Refestikon”, koji je održan maja 2013. godine u Bijelom Polju. Konkurs je bio regionalnog karaktera, pa su se među odabranim radovima našla 34 dela autora fantastike iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH. 

Jedan od razloga za izbor drevnih bogova kao teme literarnog konkursa bilo je negovanje priča, pre svega, inspirisanih starim slovenskim božanstvima, što je motiv blizak svim autorima sa ovih prostora.

Zbirka odabranih priča nosi naziv po prvom crnogorskom modernom romanu, čiji je autor poznati književnik Risto Ratković, a objavljena je sto deset godina od rođenja ovog bjelopoljskog pesnika i romanopisca.

Festival “Refestikon”, prateći konkurs i zbirka “Nevidbog” su nastavak ideje regionalnog umrežavanja književnih stvaralaca koji u svom literarnom izrazu neguju fantastično. Srodni festivali već godinama unazad postoje u Hrvatskoj (Festival fantastične književnosti – Pazin) i BiH (“Zekon” – Zenica), a od naredne godine bi trebalo da festival iste vrste bude pokrenut i u Srbiji.

Ulaz na promociju zbirke priča “Nevidbog” je slobodan.