Promocija “Pet dunavskih čuda” na Dunavfestu

U sredu 05. septembra 2012. godine, u 19,30 časova, u Kuli Nebojši u okviru ovogodišnjeg Dunavfesta biće predstavljena knjiga “Pet dunavskih čuda” književnog teoretičara i pisca Zorana Živkovića. Osim autora o knjizi će govoriti i književni kritičar Aleksandar Jerkov.
 
Delo “Pet dunavskih čuda” doživelo je svetsku premijeru na Sajmu knjiga u Lajpciju 2011. godine i tada je objavljeno u kompletu od pet tomova na srpskom, engleskom, nemačkom, slovačkom i mađarskom jaziku. Radnja romana događa se na pet zamišljenih dunavskih mostova: u Regensburgu, Bratislavi, Beču, Budimpešti i Novom Sadu a glavni junak je Dunav.

Iako je Živković prvobitno odbio da napiše roman o Dunavu, koji je trebalo da bude jedan od kulturnih doprinosa idejama i ciljevima Dunavske strategije, ipak je pristao da se uključi u projekat. Kako navodi autor romana tokom pet meseci imao je vrlo zahtevan zadatak i dodao da je još teži bio posao prevodilaca, koji su prevodili deo po deo teksta, prateći njegov tempo pisanja.

Zoran Živković je rođen u Beogradu 1948. godine. Diplomirao je teoriju književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde je kasnije magistrirao i doktorirao. Njegovo književno stvaralaštvo odlikuje visoka ekonomičnost i preciznost jezika, svedenost fraza i jednostavan stil. Vatreni je borac protiv osiromašenja govornog i pisanog jezika.

Dobitnik je Svetske nagrade za fantastiku u kategoriji novela za delo “Biblioteka”, a prema njegovoj priči snimljena je i prva srpska naučno-fantastična TV serija “Sakupljač”. Dobitnik je i nagrade “Isidora Sekulić”.