9. Festival fantastične književnosti Art-Anima

9. Festival fantastične književnosti Art-Anima 5. i 6. jula u KC Gradu

Deveto izdanje Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“ biće održano u sredu i četvrtak 5. i 6. jula 2023. godine u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4, Beograd).

Festival posvećen fantastičnoj književnosti i njenom uticaju na društvene i kulturne aspekte, ugostiće tridesetak učesnika: pisaca, urednika, književnih kritičara i teoretičara. Oni će govoriti o književnosti pisanoj u ključu fantastike i njenim važnim ulogama, počev od uticaja na kulturu čitanja i kreativnog pisanja, preko promocije naučnih koncepata, pa do istraživanja osetljivih društvenih pitanja i podsticanja empatije i razumevanja.

U sredu 5. jula tačno u 17 časova Festival će otvoriti tribina posvećena najmlađim čitaocima na kojoj će se govoriti o trilogiji inspirisanoj slovenskom i srpskom mitologijom „Zelenbabini darovi“ Ivane Nešić. Naslovna knjiga iz ovog nagrađivanog troknjižja sastavni je deo đačke lektire za 5. razred osnovne škole. O knjigama, koje pobuđuju interesovanje izdavača širom regiona, sa autorkom će razgovarati dr Tijana Tropin.

Termin od 18.15 rezervisan je za razgovor povodom predstavljanja monografije Niti u odrazu: interpretativni i poetički pogledi na romane Mladena Jakovljevića u izdanju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Monografija se dotiče najznačajnijih tema prisutnih u Jakovljevićevim delima poput folklorističkih elemenata, postavki savremene naratologije, kao i antropoloških tumačenja sudbine, smrti i metempsihoze. Učesnici promocije su: prof. dr Vladislava Gordić Petkovićprof. dr Dragoljub Perić i prof. dr Mladen Jakovljević.

Istog dana od 19.30 na festivalskom programu naći će se promocija 9. broja časopisa „Književna fantastika“. Reč je o godišnjoj publikaciji koja donosi niz tekstova najznačajnijih pisaca, publicista i teoretičara književnosti, o savremenim dometima fantastičke književnosti u domaćim i svetskim okvirima. Simbolični temat posvećen je začetniku savremene epske fantastike Džonu R. R. Tolkinu. O broju govore urednici časopisa Dragoljub Igrošanac i dr Mladen Jakovljević, kao i brojni autori, među kojima su Adrijan SarajlijaDina HrecakNastasja PisarevMarko Vasić, Miloš Petrik.

Završna tačka prvog festivalskog dana počinje u 20.45 a biće posvećena velikanu i ključnom autoru belgijske fantastike – Žanu Reu. U fokusu razgovora naći će se kultni Reov roman Malpertui i zbirka priča Krstarenje senki koja će neposredno pred festival izaći iz štampe u izdanju novosadskog Orfelina. O knjigama će razgovarati urednik Orfelinove edicije „Poetika strave“ Dejan Ognjanović i prevodilac obe knjige Goran Kostrović.

Program drugog dana festivala, 6. jula, od 17 časova, otvoriće predstavljanje najdugovečnijeg srpskog fanzina Emitor, koji u izdanju Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, izlazi preko 40 godina. Ovom prilikom biće predstavljeno poslednja četiri broja fanzina (brojevi 495-498), o kojima će pričati hroničar srpske fantastike Miodrag Mića Milovanović i predsednik Društva „Lazar Komarčić“ Žarko Milićević.

Od 18.15 ljubitelji epske fantastike, Hobita i Gospodara prstenova, moći će da isprate tribinu posvećenu Džonu R. R. Tolkinu, njegovim delima kao i nedavno objavljenoj monografiji Svetovi Dž.R.R. Tolkina Džona Garta. Učesnici tribine su: dr Nataša Tučevdr Marko VasićJelena VitezovićLucio Ćopić Stormy i Vlado Rukavina.

Termin od 19.30 biće u znaku jubileja 20 godina otkako je Zoran Živković za roman Biblioteka dobio „Svetsku nagradu za fantastiku“. O ovom izuzetnom uspehu govoriće prof. dr Zorica Đergović Joksimovićprof. dr Milan M. Ćirković i prof. dr Zoran Živković.

U 20.45 Festival zatvara promocija zbirke klasičnih priča gotske strave Aveti uticajnog pisca Frensisa M. Kroforda, koji je svojim atmosferičnim i jezivim pripovestima plenio pažnju čitalaca tokom kasnog 19. i ranog 20. veka. O knjizi će govoriti članovi Kluba knjige i umetnosti „Gavran“: Milena DasukidisAleksandra Rajković i Mihajlo Dasukidis. Moderator promocije biće Marija Stanojević.

Ovogodišnji festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačka kuća Kontrast. Partnerske organizacije su Klub za kulturu i umetnost SKAZ i udruženje DS Cosplay.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

9. Festival fantastične književnosti Art-Anima
9. Festival fantastične književnosti Art-Anima