Orfelin raspisao pretplatu za dve zbirke vrhunske horor proze

Novosadska izdavačka kuća Orfelin raspisala je pretplatu na dve nove knjige koje će se uskoro pojaviti u ediciji „Poetika strave“. Reč je o zbirkama priča dvojice uticajnih pisaca horora Duhovi M. R. Džejmsa i Krstarenje senki Žana Rea u izboru dr Dejana Ognjanovića.

Nakon zbirke Zazviždi i ja ću ti doći, Duhovi predstavljaju drugi izbor najboljih proznih ostvarenja neprevaziđenog engleskog majstora priča strave M. R. Džejmsa, čija naročita genijalnost i pripovedačka moć – prema rečima Klarka Eštona Smita – počivaju u ubedljivom prizivanju začudnih, zloćudnih  i natprirodnih fenomena.

U knjizi će se na bezmalo 290 strana naći: 11 priča u prevodu Strahinje Mlađenovića, opširan pogovor Dejana Ognjanovića „Montagju Rouds Džejms: Nije mrtvo ono što zauvek bdije…“, kao i kompletna „Bibliografija proze M. R. Džejmsa“. Naslovnu ilustraciju uradila je Aleksandra Dević.

Zbirka Krstarenje senki je druga knjiga Žana Rea u ediciji „Poetika strave“. Prethodno je objavljen roman Malpertui – klasično delo moderne gotske fantastike. Prema rečima urednika izdanja, Krstarenje senki predstavlja jednu od najznačajnijih zbirki horor priča ikada objavljenih, a čini je pet priča i dve novele: „Zastrašujuće prisustvo“, „Kraj ulice“, „Poslednji namernik“, „Direr, idiot“, „Mondschein-Dampfer (Parobrod na mesečini)“, „Mračna uličica“ i „Psaltir iz Majnca“.

Pored navedenih proza, knjiga sadrži Ognjanovićev pogovor „Žan Re: Paralelni svetovi“, „Bibliografiju zbirki i romana koje je Žan Re objavio za života“ i „Anotiranu bibliografiju odabranih dela posvećenih Žanu Reu“.  

Sve priče je maestralno preveo Goran Kostrović, koji je za prevod romana Malpertui 2021. dobio nagradu „Branko Jelić“ koja se dodeljuje prevodiocima koji su ostvarili najbolje prevode sa francuskog na srpski.

Za vizuelno rešenje korica i unutrašnjosti knjige pobrinuo se Nikola Uzelac.

Zbirke su urađene u prepoznatljivoj opremi, kada je reč o izdanjima objavljenim u ediciji „Poetika strave“.

Obe knjige u pretplati koštaju po 1.100 din, a pretplata traje do 7. jula 2023. Pretplatnicima će naručene knjige biti poslate do sredine jula.

Uplatu za knjige moguće je izvršiti preko računa Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85), a pretplatnik svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona), kao i naslove knjiga na koje se pretplatio potrebno je da pošalje na: orfelinns@gmail.com.

Ipak, najbrži način da zainteresovani dođu do svojih primeraka navedenih knjiga, biće Festival fantastične književnosti Art-Anima, na kome će Dejan Ognjanović i Goran Kostrović voditi razgovor na temu „Žan Re i belgijska fantastika“. Cena obe knjige će i u tom slučaju biti po 1.100 dinara, a zainteresovani će moći da ih kupe na licu mesta.