Ričard Metison

Preminuo Ričard Metison, pisac romana “Ja sam legenda”

Ričard MetisonJedan od velikana fantastičke književnosti, Ričard Metison, preminuo je u nedelju 23. juna, u 87. godini života.

Ričard Metison je rođen 20. februara 1926. godine u Nju Džersiju, od roditelja norveških imigranata. Odrastao je u Bruklinu, gde je završio Višu tehničku školu. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu, nakon kojeg je (1949. godine) diplomirao žurnalistiku na Univerzitetu Misuri, da bi se 1951. preselio u Kaliforniju.

Metison spada u red izuzetno uticajnih i plodnih pisaca, koji je inspirisao čitave generacije savremenih autora.

Prvu naučnofantastičnu pripovetku, “Rođen od čoveka i žene”, objavio je u “The Magazine of Fantasy and Science Fiction” 1950. godine. Roman “Ja sam legenda” objavljen je 1954, a zatim tri puta ekranizovan, najpre kao “Poslednji čovek na Zemlji” (The Last Man on Earth), sa Vinsentom Prajsom u naslovnoj ulozi, zatim pod naslovom “Poslednji čovek” (The Omega Man), sa Čarltonom Hestonom, i 2007, kao “Ja sam legenda”, sa Vilom Smitom u glavnoj ulozi.

I druga njegova dela doživela su ekranizaciju, poput “Čoveka koji se smanjuje” (film “Neverovatni čovek koji se smanjuje”), “Duela” (u režiji Stivena Spilberga) i “Dok budan sanjam” (sa Robinom Vilijamsom i Kubom Gudingom Juniorom u glavnim ulogama), a za većinu njih radio je i scenario.

Metison je publici poznat i kao scenarista filmova rađenih po delima Edgara Alana Poa: “Pad kuće Ašer”, “Bunar i klatno”, “Gavran”, kao i velikog broja epizoda “Zone sumraka”, među kojima je i legendarna epizoda “Košmar na 20.000 stopa”. Takođe, adaptirao je Bredberijeve “Marsovske hronike” u mini TV seriju.

Ričard Metison je četvorostruki dobitnik priznanja “World Fantasy Award”, kao i nagrade “Brem Stoker” za najbolju zbirku horor priča.

Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” objavila je Metisonove romane: “Ja sam legenda”, “Komešanje odjeka” i “Paklena kuća”.