Brajan Sajks - Sedam Evinih kćeri

“Sedam Evinih kćeri” – uvod u svet uzbudljivih genetičkih istraživanja

Brajan Sajks - Sedam Evinih kćeriIzdavačka kuća “Heliks” objavila je knjigu “Sedam Evinih kćeri”, nesvakidašnju pripovest o sedam drevnih žena koje su direktni preci svih Evropljana i čije linije genealoških stabala se protežu do današnjeg vremena i dotiču svakoga od nas.

Autor knjige, profesor Brajan Sajks sa Instituta za molekularnu medicinu Univerziteta u Oksfordu, vešto je kombinovao znanje naučnika i nadarenost pripovedača da bi nam slikovito, nadahnuto i sa mnogo upečatljivih detalja izložio istoriju ljudskoga roda.

Zahvaljujući otkriću jedinstvenog svojstva mitohondrijalne DNK da se neizmenjena prenosi sa majke na decu, složena i isprepletena mreža rodbinskih odnosa čitavog čovečanstva postaje jasnija i vidljivija.

Kako u prologu ističe Brajan Sajks: “Ovo je knjiga o istoriji sveta kakvu nam otkriva genetika. Čitaoci će doznati da je istorija naše vrste, Homo sapiens, zapisana u genima koji potiču iz drevne prošlosti, i starija je od pisanih beležaka ili zapisa u kamenu. Ti geni pripovedaju o događajima što su se odigravali pre više od stotinu hiljada godina, a najnovija poglavlja te pripovesti skrivena su u ćelijama svih nas.”

Brajan Sajks uvodi čitaoca u svet uzbudljivih genetičkih istraživanja, ilustrujući ih brojnim zanimljivim primerima. Među njima je priča o ruskoj carskoj porodici Romanov, o 5000 godina starom Ledenom čoveku pronađenom u Alpima, o poslednjim neandertalcima…

Autor piše jednostavnim i razumljivim jezikom, pa je “Sedam Evinih” kćeri knjiga koja će biti podjednako zanimljiva i čitaocima bez ikakvog predznanja o genetici i onima koji se aktivno bave ovom granom nauke.