Borislav Pekić

Predavanje o poetici Borislava Pekića na RB3

Borislav PekićU sredu, 25. februara od 20 časova, u direktnom prenosu na Radio Beogradu 3, biće emitovano predavanje Jovana Delića pod nazivom “Novi Jerusalim Borislava Pekića”.

U želji da predstavi Borislava Pekića i njegovu poetiku, Jovan Delić se opredelio da govori o knjizi za koju smatra da je savršeno izvedena i da u sebi sabira najznačajnije osobine piščeve poetike. Vrednosno, reč je o knjizi koja je izuzetna; poetički krajnje razumljiva i jasna za tumačenje, a pritom obuhvatljiva i pregledna. Govoriće o Pekićevoj mitomahiji i mitofiliji, o koncepciji vremena i prostora, o odnosu prema istoriji i mitu napretka, revolucije i usrećiteljskih projekata na zemji, o mitu nauke, o antiutopiji, o novelističkom vencu, o odnosu novela-roman, o kontekstualnim i autonomnim vrednostima i značenjima, o odnosu Pekićevog “Novog Jerusalima” prema Kišovim novelističkim vencima “Grobnica za Borisa Davidoviča” i “Enciklopedija mrtvih”.

Ovo je drugo u nizu predavanja kojima Radio Beograd 3 obeležava pola veka postojanja. Jednom mesečno, do kraja godine, iz Studija 6 u etar će ići predavanja, koja će uživo držati vodeći teoretičari i stručnjaci iz različitih oblasti društvenih nauka i humanističkih disciplina.

 

Borislav Pekić