Tribina ''Zašto postoji život''

Tribina ”Zašto postoji život” večeras u SKC-u

Tribina ''Zašto postoji život''U organizaciji Centra za promociju nauke, u sredu 25. februara (19h), u Velikoj sali beogradskog Studentskog kulturnog centra, biće održana tribina pod nazivom “Zašto postoji život?”.

O tome šta je život, kako nastaje, kako ga produžiti, zašto uopšte postoji, govoriće dr Milan Ćirković, astrofizičar iz Astronomske opservatorije u Beogradu, dr Mašan Bogdanovski, filozof sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Aleksej Tarasov, evolucioni biolog sa Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i đakon Nenad Ilić. Moderator će biti Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija u Centru za promociju nauke.

Pedesetih godina 20. veka američki naučnici Miler i Urej postavili su kultni eksperiment i u laboratoriji pokazali da je moguće dobiti “žive”, izuzetno kompleksne molekule, odnosno aminokiseline, polazeći od neorganskih materija. Ovaj ogled je simulirao pradavno stanje kad su nastale prve žive ćelije u protookeanu, ali od tada do danas naučnici nisu uspeli da postave eksperiment u kome se otišlo korak dalje i odgovorilo na pitanje gde je nastao život. Međutim, novi prodori u medicini, fizici i filozofiji bacaju novo svetlo na ovo pitanje.

Ulaz na tribinu je slobodan.

 

Zašto postoji život - poziv na tribinu