Predavanje Dejana Ognjanovića o italijanskom hororu

Predavanje Dejana Ognjanovića o italijanskom horor filmu

Podelite sadržaj:

U ponedeljak 15. jula od 17.30 u „EU Info centru“ (Kralja Milana 7, Beograd) biće održano predavanje „Duboko crveno – Italijanski horor film“, koje će održati književni i filmski kritičar, pisac i publicista dr Dejan Ognjanović.

Ovim multimedijalnim predavanjem Ognjanović će ukazati na kamene temeljce italijanskog horora, i na njihove temeljne tematske i stilske odlike, ali biće skrenuta pažnja i na manje poznate naslove i nepravedno zapostavljene autore.

Italijanski horor film pruža dah svežine za ljubitelje ovog žanra sposobne da pojme i prihvate nešto značajno različito od paradigme američkog horora koja dominira svuda (bioskopi, televizija, strip).

Italija, za razliku od većine zapadnoevropskih zemalja, nema pomena vrednu tradiciju fantastičnog filma sve do sredine 1950-ih, kada počinje veliki bum, prvo preko filmova velikih inovatora, Marija Bave i Rikarda Frede, a zatim, tokom 1970-ih u delima njihovih naslednika, a pre svega slavnog Darija Arđenta.

U njihovim delima gradi se čarolija zasnovana na logici sna (košmara), a izrazitim audio-vizuelnim zahvatima nastaje mračna i morbidna poezija na filmu koja je očaravala brojne filmofile, uključujući Martina Skorsezea i Kventina Tarantina.

Ulaz je slobodan, ali zbog organizacionih razloga, molimo vas da svoje prisustvo potvrdite na e-mail info@euinfo.rs.

Predavanje Dejana Ognjanovića o italijanskom hororu
Predavanje Dejana Ognjanovića o italijanskom horor filmu