Hazarski rečnik - Milorad Pavić

”Dunavska sonata” obeležava 35 godina HAZARSKOG REČNIKA

Udruženje građana „Dunavska sonata“ obeležiće, pod pokroviteljstvom grada Novog Sada, 35 godina od izlaska iz štampe prvog izdanja Hazarskog rečnika, 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića.

Na dan piščevog rođenja, 15. oktobra, na Trgu Dositeja Obradovića održaće se violinski koncert, povodom izlaska iz štampe najprevođenijeg dela srpske književnosti – Hazarskog rečnika, koji je objavljen 1984. godine, dok je Pavić bio redovni profesor novosadskog Filozofskog fakulteta. Od izlaska iz štampe do danas, Hazarski rečnik je doživeo 327 izdanja i preveden je na 36 jezika.

Pavić je od 1974. do 1990. bio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a od 1977. do 1979. bio je dekan.

Kako bi se istakao njegov značaj za Novi Sad, na Filozofskom fakultetu će 30. novembra biti održan okrugli sto „Pavićeva istorija sveta“.

„Milorad Pavić je Hazarskim rečnikom uticao ne samo na savremenu srpsku, nego i na savremenu svetsku književnost. Roman je bio otkrovenje. Internet pre interneta. Pored književnosti, Hazarski rečnik je promenio i pogled na istoriju Evrope i sveta. Pavić je nepravedno zapostavljen i zaboravljen, naša dužnost je da javnost podsetimo na najprevođenijeg srpskog pisca“, rekla je Milica Trifunov, direktor „Dunavske sonate“.

Izvor: Dnevnik.rs

Milorad Pavić - Hazarski rečnik
Milorad Pavić – Hazarski rečnik