Ranko Pavlović

Povelja za životno delo književniku Ranku Pavloviću

Ranko PavlovićBanjalučki pisac, pesnik i esejista Ranko Pavlović, dobitnik je Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije, koja mu je uručena na Izbornoj skupštini UKS-a, 29. novembra 2014.

Ranko Pavlović (1943) već pola veka istrajno i sa izuzetnim uspehom ispisuje poeziju, prozu, dramske tekstove za odrasle i decu, kritiku i esejistiku. Do sada je objavio 14 zbirki pesama, 15 knjiga pripovedaka, četiri romana, knjigu eseja, 10 radio-drama za odrasle, 16 zbirki priča za decu, roman za mlade, desetak tekstova za dečja pozorišta i 15-ak radio-igara. Zastupljen je u čitankama, lektirama i antologijama, a Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, 2004. godine objavio je njegova sabrana dela.

Za svoje stvaralaštvo, Pavlović je zavredio pregršt nagrada, među kojima su: “Petar Kočić”, “Skender Kulenović”, “Laza Kostić”, “Isak Samokovlija”, “Gordana Brajević”, “Grigorije Božović”, “Veselin Masleša”… Njegove pesme i pripovetke prevedene su na više od deset svetskih jezika.

Pavlovićevu kratku priču sa elementima fantastike “Kos“, kao i esej “Daljinski u Tolstojevim rukama” možete pročitati na sajtu Art-Anima.