Ivana Nešić

Ivani Nešić uručena nagrada ”Rade Obrenović”

Ivana NešićNagrada Zmajevih dečjih igara “Rade Obrenović”, koja se dodeljuje autoru najboljeg romana za decu i mlade, ove godine pripala je Ivani Nešić za roman “Tajna nemuštog jezika” u izdanju “Kreativnog centra“. Mladoj autorki, nagrada je uručena 5. decembra 2014. godine u sedištu Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu.

Na konkurs za nagradu “Rade Obrenović” ove godine je prispelo dvanaest romana, a odluku o najboljem doneo je žiri u sastavu: Snežana Šarančić Čutura (predsednik), Melanija Rimar i Ivana Mijić.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, kaže: “Roman Ivane Nešić pisan vešto, klasično epskim širokim manirom, okom za efektnost detalja, vrckavost malih ironijski obojenih deonica, balansiranje duhovitog i dramatičnog, daje čitaocu i priču, i likove, i ideju koji osvajaju. (…) Avantura u koju se upuštaju i autorka, svi njeni junaci, pa i čitaoci, u osnovi donosi jedno narativno uzbudljivo, a idejno mudro doživljavanje folklorne tradicije kao otvorenog prostora, modernog i intrigantnog igrališta savremenog romana za decu.”

“Tajna nemuštog jezika” nastavak je nagrađivanog romana “Zelenbabini darovi” i prati nove avanture dečaka Mike, nakon što od kornjače Pauna dobije neželjeni dar – nemušti jezik.

Ivana Nešić - Tajna nemuštog jezika