Li Breket

Petoro velikana primljeno u Kuću slavnih naučne fantastike

Li BreketLi Breket (1915-1978), dama koja je napisala prvu verziju scenarija za popularnu filmsku franšizu “Rat Zvezda”, primljena je u Kuću slavnih naučne i epske fantastike, bezmalo trideset pet godina nakon smrti.

Kraljica spejs-opere, pojavila se na SF pozornici početkom 40-ih godina prošlog veka i ubrzo stekla sjajnu reputaciju serijom priča o Marsu. Njena proza izdvajala se neobičnom literarnošću i osobenim melodramskim nabojem, sa vešto ugrađenim elementima epske fantastike.

Bila je savremenica i prijateljica Roberta Hajnlajna i Reja Bredberija. Osim fantastike, pisala je kriminalističke priče, scenarije za avanturističke i vestern filmove. Preminula je 1978. godine, ubrzo nakon što je napisala scenario za film “Imperija uzvraća udarac”. Ta verzija scenarija kasnije je pretrpela velike izmene.

Pored Li Breket u kuću slavnih su primljena još četiri izuzetna stvaraoca: japanski majstor animacije Hajao Mijazaki (jedini živ među primljenima), strip crtač i ilustrator Frenk Frazeta, kultni reditelj Stenli Kjubrik i britanski filozof i SF pisac Olaf Stepldon.

 

Hajao Mijazaki

 

Frenk Frazeta

 

Stenli Kjubrik

 

Olaf Stepldon