Opera Pad kuće Ašer

Održana britanska premijera opere ”Pad kuće Ašer”

Opera Pad kuće AšerU Kardifu je u aranžmanu Velške nacionalne opere premijerno izveden operski komad “Pad kuće Ašer” zasnovan na jednoj od najpopularnijih gotskih priča Edgara Alana Poa.

Iako je opera – inače projekat muzikologa Roberta Orlidža, zasnovan na nezavršenom materijalu Kloda Debisija – imala svoje prvo izvođenje još 2007. na Bregenc festivalu, Gordon Geti i Dejvid Pauntni su britanskoj publici predstavili operu rađenu u potpuno novoj produkciji.

Zahvaljujući značajnoj novčanoj podršci od preko milion funti koja je dobijena od porodice Geti, režiseri su u potpunosti uspeli da ostvare zamisli koje su bile planirane za raniju verziju opere, ali koje zbog nedovoljnih sredstava do sada nisu mogle da budu sprovedene u delo.

Uz korišćenje filmskog projektora i originalne Debisijeve muzičke podloge, dočarani su mračni predeli uma Roderika Ašera i atmosfera Poove priče.

Robert Hauard je dobio ulogu glavnog protagoniste Roderika Ašera, Mark le Brok ulogu doktora, Vilijam Dejzli ulogu Roderikovog starog prijatelja, dok je Gordon Geti nastupio kao narator, odnosno, Edgar Alan Po.

Priča ”Pad kuće Ašer” objavljena je 1839. godine i smatra se jednim od najboljih gotik ostvarenja svih vremena.

 

Opera 'Pad kuće Ašer'

 

Opera 'Pad kuće Ašer'