Meri Šeli - Frankenštajn

Otkrivena nepoznata pisma Meri Šeli

Meri Šeli - FrankenštajnBritanska profesorka i stručnjak za romantičare Nora Kruk slučajno je otkrila nikada do sada objavljena pisma koja je književnica i autorka “Frankenštajna” Meri Šeli pisala između 1831. i 1849. godine.

Kruk je na pisma u arhivu Eseksa naišla slučajno dok je istraživala jednog nepoznatog 19-vekovnog pisca. Reč je o najvećoj kolekciji neobjavljenih pisama autorke “Frankenštajna” koja je otkrivena u poslednjih nekoliko decenija.

Pisma su iz perioda od 1831, devet godina posle smrti njenog supruga, pesnika P.B. Šelija i 1849. kada je Meri Šeli već bila bolesna od tumora na mozgu koji ju je i ubio dve godine kasnije.

Pisma, piše “Gardijan”, pokazuju ženu koja je uspešno “izvlačila” usluge od prijatelja, bila ponosna i zabrinuta za svog sina – tinejdžera i koju su doticale i frivolnosti – krunisanje Vilijama IV 1831. bio je razlog da je frizer poseti u 3 ujutru a krunisanju je prisustvovala sa raskošnim ukrasom za glavu napravljenim od tkanine, dijamanata i zlata.

Poznija pisma ispisana nesigurnom rukom su kratka i rasejana, puna izvinjenja zbog slabog pamćenja i nemoći. Na izvesnom broju njih je i pečat u cvenom vosku sa autorkinim pečatom koji je do sada takođe bio nepoznat, kaže Kruk.

Pisma su adresirana za Horasa Smita i njegovu ćerku Elizu. Smit je bio broker i blizak prijatelj Šelija i otkriće ovih pisama je veliko iznenađenje pošto je on bio poznat po tome da je uništavao svoju korespodenciju.

Pisma će uskoro biti objavljena u američkom Kits-Šeli žurnalu.