Slobodan Vladušić - Mi, izbrisani

“Mi, izbrisani” u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Slobodan Vladušić - Mi, izbrisaniRoman “Mi, izbrisani”, Slobodana Vladušića uvršten je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

Ove godine za najprestižniju domaću književnu nagradu konkurisalo je preko 180 romana. A u najužem krugu su se, pored Vladušićevog dela, našla i ostvarenja: “Zlatno doba” Silvane Hadži-Đokić, “Vazdušni ljudi” Sonje Atanasijević, “Arkadija” Milete Prodanovića i “Tai” Gorana Gocića.

Roman “Mi, izbrisani” predstavljen je kao prvi srpski sajber roman. Ovakvu preporuku je stekao ne samo zato što se u njemu prelivaju sajber-prostor i tzv. realni svet, već i zato što su brojni dodaci romana više ili manje skriveni na piščevom sajtu. Roman donosi priču u kojoj se prepliću naučna fantastika, detektivska priča i rafinirana fantazmagorija.

U jednom od prvih intervjua koji su objavljeni nakon publikovanja romana “Mi, izbrisani”, a koji je za sajt Art-Anima uradio pisac Pavle Zelić, uočena je paralela između ovog dela i romana “Forward” kojim je Vladušić 2009. godine osvojio uglednu “Vitalovu” nagradu.

“Mogu da pišem jedino o stvarima koje me zanimaju a ne o stvarima koje zanimaju druge”, rekao je tom prilikom Vladušić. “A mene već dugo zanimaju tačke u kojima se presecaju književnost, tehnologija, filozofija i politika. Zato ‘Forward’ i ‘Mi, izbrisani’ izgledaju kao stariji i mlađi brat, pri čemu je mlađi jači i vitalniji.”

Žiri NIN-ove nagrade u sastavu Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, odluku o najboljem romanu godine doneće 13. januara.