Vremetron - Rodžer Zelazni

Objavljen VREMETRON (Roadmarks) Rodžera Zelaznija

Izdavačka kuća Akademska knjiga upravo je objavila naučnofantastični roman američkog pisca Rodžera Zelaznija Vremetron (Roadmarks) u prevodu Mladena Jakovljevića.

Roman je koncipiran kao niz međusobno povezanih kratkih priča o misterioznom autoputu koji povezuje sve tačke u vremenu i prostoru. Vremetron je prepoznatljiv po složenom i bogato izmaštanom svetu, višestrukim narativnim perspektivama i nelinearnom pripovedanju. Roman istražuje teme kao što su slobodna volja i determinizam a važi za jedno od najinventivnijih dela Rodžera Zelaznija.

Džordž Martin za Vremetron kaže da nije toliko poznat kao druga Rodžerova dela, ali da u svojoj srži sadrži jedinstveno čudesan koncept: put koji se proteže kroz celu istoriju, čak i kroz alternativne vremenske linije, koji stalno raste i koji se stalno menja, put koji će čitaoca odvesti bilo gde ako zna da ga pronađete. Takođe za autora kaže da je bio pripovedač bez premca, da je stvarao živopisne, egzotične i nezaboravne svetove, kakve žanr naučne fantastike nikada nije video. Po motivima ovog romana u pripremi je igrana serija za HBO u adaptaciji Džordža Martina.

Rodžer Zelazni (Roger Zelazny, 13. maj 1937. – 14. jun 1995), američki pisac naučnofantastične proze, prvu priču, „Konjanik“ (Horseman) objavio je 1962. godine. Dobio je, uz brojne nominacije, šest nagrada „Hugo“: 1966. godine za roman Zovem se Konrad (This Immortal), 1968. godine za Gospodara svetlosti (Lord of Light), 1976. za novelu Povratak dželata (Home is the Hangman), 1982. za pripovetku „Varijacija jednorog“ (Unicorn Variation), 1986. za „24 pogleda na planinu Fudži, od Hokusaija“ (24 Views of Mt. Fuji, by Hokusai) i 1987. za priču „Permafrost“ (Permafrost), kao i tri nagrade „Nebula“: 1965. za novelu On koji oblikuje (He Who Shapes) i priču „Vrata njegovog grla, plamen njegovih usta“ (The Doors of His Face, The Lamps of His Mouth), a 1975. godine za „Povratak dželata“. Jedan je od najznačajnijih autora američkog novog talasa.

Roman Vremetron trenutno može da se naruči preko sajta izdavača po promotivnoj ceni od 908 dinara, dok će redovna cena biti 1.210 dinara.

Vremetron - Rodžer Zelazni
Vremetron – Rodžer Zelazni