Vremetron - Rodžer Zelazni

VREMETRON Rodžera Zelaznija uskoro u knjižarama

U izdanju Akademske knjige uskoro će se pojaviti roman Vremetron (Roadmarks) Rodžera Zelaznija, u prevodu Mladena Jakovljevića. Roman je prvi put objavljen 1979. godine i ne spada u najpoznatija Zelaznijeva dela. Ipak, takvo stanje stvari moglo bi da se promeni uskoro, budući da je u planu TV serija na čijem scenariju je angažovan veliki poštovalac Zelaznijevog dela, Džordž R. R. Martin.

Vremetron nije toliko poznat kao druga Rodžerova dela, ali u njegovoj srži je jedinstveno čudesan koncept: put koji se proteže kroz celu istoriju, čak i kroz alternativne vremenske linije, koji stalno raste i koji se stalno menja, put koji će vas odvesti bilo gde ako znate da ga pronađete“, kaže Martin.

Vremetron je mešavina naučne i epske fantastike koji pretpostavlja autoput kojim je moguće putovati kroz vreme od neslućene prošlosti do daleke budućnosti. Svi koji mogu da mu pristupe u prilici su da, pored prošlosti i budućnosti, iskuse i drugačiju sadašnjost kao i alternativne vremenske tokove. Beskrajni niz mogućnosti čini da putnici uglavnom zaboravljaju šta zaista traže i gde žele da stignu.

Put su izgradili tajanstveni Zmajevi od Bel’kvinita, ali niko ne zna zašto. Jedino izvesno je da će put uvek biti tu za one koji znaju kako da ga pronađu.

Prevodilac romana, dr Mladen Jakovljević, autor studije Mit i tehnologija Rodžera Zelaznija, za ovu priliku napisao je stručni predgovor „Besmrtnici novog talasa“. Autorka fotografije na korici je Anita Janković. Roman bi trebalo da bude objavljen sredinom marta ove godine.

Rodžer Zelazni (1937–1995) bio je američki prozni pisac i pesnik, jedan od najznačajnijih autora epske i naučne fantastike, koji su uspeli da žanrovsku literaturu izdignu iz geta paraliterature i uvedu u svet visoke književnosti. Njegov celokupni opus u znaku je traganja za drugačijim, nešablonizovanim licem fantastike, a objavio je više od sto pedeset kratkih priča i više od pedeset knjiga. Triput je osvojio nagradu „Nebula“, šest puta nagradu „Hugo“ i brojne druge. Prevođen je na više od dvadeset jezika.

Vremetron - Rodžer Zelazni
VREMETRON- Rodžer Zelazni