Rodžer Zelazni - Roadmarks

Martin radi na TV adaptaciji Zelaznijevog romana ROADMARKS

Pisac serijala „Pesma leda i vatre“ Džordž R.R. Martin ponovo će ostvariti saradnju sa HBO-om na ekranizaciji jednog književnog ostvarenja fantastike. Ovoga puta naći će se u ulozi izvršnog producenta TV serije koja će biti snimljena prema romanu o putovanju kroz vreme Roadmarks legendarnog pisca Rodžera Zelaznija.

Roadmarks – roman iz 1979. godine u kome se mešaju naučna fantastika i fantazija, opisuje autoput koji odabranima omogućava putovanje kroz vreme. Autoput prolazi kroz sva vremena od neslućene prošlosti do daleke budućnosti, a oni koji njime putuju imaju pristup skretanjima koja vode do svih epoha i mesta – čak i alternativnih istorijskih tokova koji se nikada nisu dogodili. Ko su Zmajevi iz Bel’kvinita i zašto su napravili ovaj autoput, niko ne zna. Ali put je uvek bio tu, i za one koji znaju kako da ga pronađu – uvek će biti tu.

Martin je izrazio oduševljenje ukazanom prilikom da učestvuje u projektu ekranizacije Zelaznijevog romana.

„Moja karijera na televiziji je počela kada sam 1985. godine adapirao Rodžerovu priču Poslednji branilac Kamelota kao jednu epizodu Zone sumraka“, rekao je Martin. „Rodžer je bio prijatelj, mentor i jedan od najvećih pisaca naučne fantastike svih vremena. Bila mi je čast što sam imao priliku da njegovo delo prenesem na male ekrane. Zbog toga mi je veoma drago što sam deo ekipe koja će raditi na predstojećoj adaptaciji njegovog romana Roadmarks za HBO.“

Rodžer Zelazni

Pored angažmana na seriji Roadmarks, Martin je od ranije angažovan na budućoj seriji Kuća zmaja, koja opisuje događaje 300 godina pre onih viđenih u seriji Igra prestola. A HBO je nedavno najavio i početak rada na seriji Vitez Sedam kraljevstava smeštenoj u univerzumu Igre prestola 100 godina ranije. Koliko će svi ovi angažmani dodatno prolongirati završetak pisanja Vetrova zime, šeste knjige serijala „Pesma leda i vatre“, ostaje da se vidi.

Ono što je sasvim izvesno jeste da će Martin seriju Roadmarks raditi u saradnji sa bivšom scenaristkinjom serije „Zvezdane staze: Diskaveri“ i ko-scenaristkinjom serije „Okružen mrtvima“, Kalindom Vaskez.

Džordž R. R. Martin