Goran Skrobonja

Nagrada ”Stanislav Lem” Goranu Skrobonji

Nagrada „Stanislav Lem“ koju novosadska izdavačka kuća Solaris dodeljuje srpskim piscima u čijem književnom stvaralaštvu se neguje fantastika, ove godine pripala je piscu, prevodiocu i uredniku Goranu Skrobonji.

U najužem izboru za ovo priznanje, pored Skrobonjinog imena našla su se i imena značajnih autora fantastike – Jasmine Mihajlović i Adrijana Sarajlije.

Žiri u sastavu dr Sava Damjanov, Saša Radonjić i Brankica Đukić, jednoglasno je odabrao ovogodišnjeg laureata kome će pored plakete, pripasti i švajcarski časovnik ručne izrade.

U obrazloženju žirija kaže se: „Godina 2021 je u kontekstu fantastičarske književnosti planetarno jubilarna, budući da se navršava vek od rođenja Stanislava Lema. Naš doprinos ovom jubileju je proglašenje sedmog dobitnika nagrade koja nosi ime klasika svetske fantastike!

Dakle, žiri koji je radio u sastavu:  dr Sava Damjanov, Saša Radonjić i Brankica Đukić je kao i ranijih godina imao zadovoljstvo ali i tešku misiju da u konkurenciji tri izvrsna imena domaće fantastike – Jasmine Mihajlović, Adrijana Sarajlije i Gorana Skrobonje – izdvoji jedno ime.

Jednoglasna je odluka da to bude ime Gorana Skrobonje (1962) a za žiri je presudno bilo to što Skrobonja nije samo prozaista i romansijer autentičnog fantastičarskog profila i formata, nego je i višedecenijski prevodilac dela svetske fantastike, priređivač panorama i antologija, urednik časopisa za fantastiku i izdavač dela ove provenijencije.

Svim ovim angažmanima, Skrobonja je u konačnoj sumi na neuzvratan način zadužio korpus srpske žanrovske književnosti u celini.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Stanislav Lem“ su: Zoran Živković, Filip David, Ilija Bakić, Đorđe Pisarev, Jovica Aćin i Goran Petrović.

Ceremonija uručenja nagrade biće upriličena tokom marta u Novom Sadu.

Nagrada STANISLAV LEM Goranu Skrobonji