Biblioteka - Zoran Živković - japansko izdanje

Živkovićeva BIBLIOTEKA objavljena u Japanu

Čuveni roman Biblioteka, za koji je Zoran Živković 2003. godine dobio „Svetsku nagradu za fantastiku“, početkom februara je doživeo prevod na japanski jezik zahvaljujući tokijskoj izdavačkoj kući Seirindo Šobo (Seirindou Syobou).

Knjigu je sa engleskog jezika preveo Uzmakikuri, a naslovnicu za japansko izdanje uradila je umetnica Juučan Ito, koja je na maestralan način u toku proteklih osam godina ilustrovala sva dela Zorana Živkovića.

Biblioteka je Živkovićev najprevođeniji roman koji istražuje ideju misteriozne, beskonačne biblioteke u kojoj se nalaze sve knjige koje su ikada napisane, kao i one koje će tek biti napisane.  

Do sada je objavljeno dvadeset jedno izdanje Biblioteke na trinaest jezika u četrnaest zemalja: četiri izdanja u Sjedinjenim Državama, po tri u Portugaliji i Turskoj, a po jedno u Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Danskoj, Južnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Japanu.

Uskoro se očekuju izdanja na grčkom i mađarskom jeziku, kao i četvrto izdanje na portugalskom.

Roman je u avgustu 2018. godine u sklopu „Nacionalnog plana za čitanje“ portugalske vlade, uvršten među dvanaest knjiga koje se Portugalcima preporučuju za čitanje.

Japansko izdanje Živkovićeve BIBLIOTEKE