Štangla - Boško Martinović

Postapokaliptični roman o Beogradu nakon Beograda

Tokom aprila bi iz štampe trebalo da izađe naučnofantastični postapokaliptični roman Štangla Boška Martinovića. Roman će objaviti Everest Media kao 76. knjigu u ediciji Znak Sagite.

Boško Martinović je profesionalni prevodilac, ali i svestrani kreativac. U slobodno vreme je posvećen raznim vrstama stvaralaštva, od sviranja i komponovanja instrumentalne muzike do crtanja stripova i pisanja fantastične proze. Romanom Štangla domaćem čitalaštvu se predstavlja kao izrazito talentovani pripovedač.

U godinama nakon neobjašnjivog kataklizmičnog događaja koji je pogodio planetu, jedan oskrnavljeni grad pokušava da se oporavi, a njegovi stanovnici da stanu na noge. Nemaju svi jednako sreće i nisu svi jednako snalažljivi. Roman Štangla je pripovest o preživelom dečaku koji ništa ne ostavlja slučaju i o drugim sudbinama koje se ukrštaju s njegovom. Konačno, to je priča o opstanku, potrazi i pogledu u nepoznato, o Beogradu nakon Beograda i društvu nakon društva.

Boško Martinović (1978) već dvadeset godina radi kao profesionalni prevodilac. Vlasnik je prevodilačke agencije Dobar prevod, a kada mu obaveze to dozvole, bavi se fotografijom, muzikom, crtanjem, stripom, pisanjem… Njegov strip Microcosmos M bio je uvršten na izložbi 100 najuspelijih radova Salona stripa održanog u beogradskom SKC-u 2018. godine. A zanimljivo je da se početkom 90-ih godina prošlog veka, još kao školarac, Martinović oprobao kao spoljni saradnik Sveta kompjutera, u vreme kada je taj časopis predstavljao jedno od najvažnijih izvorišta informacija za sve ljubitelje računara i naprednih tehnologija u tadašnjoj Jugoslaviji.

Kao veliki ljubitelj naučne fantastike ali i prirode, Martinović se u svojim delima neretko bavi ekološkim temama, skrećući pažnju na zabrinjavajući odnos čoveka prema sopstvenoj planeti. Kao prozni pisac čitalaštvu se prvi put predstavio u časopisu Znak Sagite pričom „Mrest“, 2022. godine.

Boško Martinović - Štangla
Boško Martinović – ŠTANGLA