Tajni saputnik - Džozef Konrad

TAJNI SAPUTNIK – zbirka strašnih priča Džozefa Konrada

Kao jubilarna, trideseta knjiga Orfelinove edicije „Poetika strave“, krajem marta iz štampe izlazi zbirka horor priča klasika svetske književnosti Džozefa Konrada Tajni saputnik.

Malo je poznato da je Konrad pisao strašne priče, a priređivač zbirke i pokretač edicije „Poetika strave“, Dejan Ognjanović, pobrinuo se da srpskim čitaocima predstavi najvrednija Konradova dela pisana baš u tom ključu.

Naročiti kuriozitet predstavlja i to da je ovo najverovatnije prva knjiga u svetskim okvirima koja je posvećena samo Konradovim jezovitim pričama, uz kritičko sagledavanje odabranih dela kroz prizmu horor književnosti.

Odabrane Konradove priče su „Tajni saputnik“, „Maloumnici“, „Zver“ i „Krčma kod dve veštice“, a njima je pridodata i priča „Jezivo čudnovata postelja“ popularnog engleskog pisca iz 19. veka Vilkija Kolinsa, koja se nalazi u zanimljivoj vezi sa jednom od prethodno navedenih Konradovih priča.

Od ovih pet priča, tri se po prvi put pojavljuju u prevodu na srpski. Naslovnu noveletu preveo je Dejan Ognjanović, dok je ostale priče preveo Strahinja Mlađenović.

Kao i sve knjige „Poetike strave“ i zbirka priča Tajni saputnik donosi stručan pogovor u kome se priređivač u opširnom tekstu osvrće na mračniji i jeziviji deo opusa velikog engleskog pisca poljskog porekla, koji je svetsku slavu doživeo romanom Srce tame.

Takođe, tu je i iscrpna biografija u kojoj su navedene najvažnije crte, kao i najčudniji detalji iz veoma uzbudljivog i krajnje nesvakidašnjeg života Džozefa Konrada.

Grafičku opremu izdanja, uključujući unutrašnje ilustracije i ilustracije na koricama, uradio je Nikola Uzelac, koji je pre dve godine dao vizuelni pečat zbirci Ligotijevih priča Teatro Gorttesco.

Zbirka Tajni saputnik ima 224 strane, urađena je u luksuznom, tvrdom povezu, poput svih ostalih izdanja edicije „Poetika strave“.

Orfelin je nedavno raspisao pretplatu, koja će trajati do 25. marta. Pretplatna cena knjige iznosi 1.000 dinara, dok će redovna cena u knjižarama biti 1.320 dinara.

Više podataka o izdanju, kao i informacije o načinu pretplate možete pronaći na sajtu Dejana Ognjanovića – The Cult of Ghoul.

SADRŽAJ PRIČA:

 • „Tajni saputnik“
  Usred noći tajanstveni mladić dopliva do broda, krišom, i iako prizna da je ubio čoveka i da beži od svih, mladi kapetan na svojoj prvoj plovidbi prima ga u svoju kabinu, neopažen od ostatka posade, kao slepog putnika. Ali, zašto je ubeđen da je taj momak – njegov dvojnik? I da li je on uopšte od krvi i mesa?
 • „Maloumnici“
  Mlada žena u jednom zabačenom selu u Bretanji rodila je svom mužu čak četiri mentalno retardirana deteta. Sve molitve bogu da im podari zdravog potomka bivaju uslišene – novim idiotima. Kada joj muž ponovo priđe s namerom da izrode novo dete, ženi se pomuti svest i time počinje noć užasa.
 • „Zver“
  Mnogo pre romana Stivena Kinga o automobilu-ubici (Kristina), Konrad je napisao sažetiju, umetničkiju i zlokobniju pripovest o – brodu-ubici. Ćudljivi, neposlušni brod mora na svakom putovanju da ubije najmanje jednog putnika ili člana posade. A onda na taj brod oficir dovede svoju verenicu…
 • „Krčma kod dve veštice“
  Mladi pomorski oficir sa broda nadomak španske obale krene na kopno, u zabačeno selo, da potraži nestalog mornara, svog prijatelja, koji je nekim zadatkom tamo poslat. Put ga odvede u zlokobnu krčmu u kojoj dve stare žene mešaju nešto u kotlu, a tu je i zanosna mlada Cigančica. Oficir reši da prenoći i da sutra nastavi potragu. Biće to duga i jeziva noć…
 • „Jezivo čudnovata postelja“  – Vilki Kolins
  Priča Vilkija Kolinsa, poznatog engleskog pisca iz 19. veka, koji je blisko sarađivao sa Čarlsom Dikensom. Ovo je njegova najpoznatija priča strave, koja je u naročitoj vezi sa jednom od Konradovih priča zastupljenih u ovoj zbirci.
Tajni saputnik - Džozef Konrad
TAJNI SAPUTNIK – Džozef Konrad