Mladen Milosavljević

Mladen Milosavljević u Gracu o srpskoj književnosti za decu

U nedelju 26. marta, u organizaciji ogranka SPKD ,,Prosvjeta“ u Austriji, biće organizovana radionica za učenike Prosvjetine dopunske škole srpskog jezika u Gracu, kojima će tom prilikom biti predstavljena književna dela namenjena najmlađima.

Radionicu će voditi etnolog i pisac Mladen Milosavljević, koji će sa mališanima razgovarati o nematerijalnoj kulturnoj baštini, narodnoj tradiciji i običajima, a najmlađim čitaocima će biti predstavljene i dve Milosavljevićeve knjige namenjene deci i mladima: Olalije i Abrakadabra, a brak za dabra, o kojoj je jedan od naših najznačajnijih pesnika za decu, Ljubivoje Ršumović, rekao sledeće:

Abrakadabra, a brak za dabra je ogledalo pesnika koji se može smatrati naslednikom plejade stvaralaca za mlade ljude! Odabrana tema, koja neodoljivo podseća na Milnovog Vini Pua, i Ćopićevog Mačka Tošu, upakovana u skladne rime i besprekoran ritam koji prati smisao bez proizvoljnosti, a sve to smešteno u zanimljiv format, biće, nadam se, prihvaćena knjiga, kako pogodna za stručno promišljanje o fenomenama i tajnama detinjstva, tako i kao lektira u najširoj čitalačkoj javnosti!“

Poema Olalije u svet dečije književnosti uvodi elemente iz narodne tradicije i folklorne fantastike, ispripovedane u stihu i ćopićevskom maniru, u kome deda pomaže unuku da razreši životne nedoumice, pričajući mu priče iz mladosti. Termin olalije predstavlja sinonim za priviđenja i narodne priče iz konteksta memorata i demonoloških predanja, a poema Mladena Milosavljevića predstavlja jedan od retkih primera koji pomenute motive koristi u kontekstu književnosti za decu.

Cilj radionice je da se najmlađi čitaoci iz dijaspore, upoznaju sa tradicijom na interaktivan način, tako što će biti u prilici da neposredno postavljaju pitanja vezana za etnologiju, ali i da se upoznaju sa stihovima ovog pesnika za decu.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ osnovano je 1902. godine i za cilj ima očuvanje i razvoj kulture i duhovnosti srpskog naroda u dijaspori, a dopunska škola srpskog jezika, organizovanje radionica sa srpskim piscima, kao i formiranje biblioteke sa naslovima na srpskom jeziku, samo su neke od aktivnosti ,,Prosvjete“.

Mladen Milosavljević o srpskoj književnosti za decu
Mladen Milosavljević o srpskoj književnosti za decu