Književnost i strip

Naučni skup KNJIŽEVNOST I STRIP u Beogradu

Od 30. marta do 02. aprila (četvrtak-nedelja) u biblioteci Instituta za književnost i umetnost i galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka biće održan međunarodni naučni skup pod nazivom „Književnost i strip”, koji će pored brojnih tribina i predavanja obuhvatiti strip izložbu, prodajni salon stripa, kao i filmske projekcije.

Skup okuplja široki krug istraživača i stručnjaka iz raznovrsnih disciplina, koji će doneti nove uvide u istraživanje strukturne, istoriografske, konceptualne i metodološke veze dva izrazita umetnička medija kao što su književnost i strip.

Manifestaciju će otvoriti Mladen Vesković, načelnik sektora za savremeno stvaralaštvo Ministarstvo kulture i Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, uz onlajn uključenje Vinsenta Eša, direktora Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu u Francuskoj. Pozdravnu reč uputiće direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić.

Među brojnim učesnicima naći će se i imena dobro poznata posetiocima sajta Art-Anima, kao što su: Sava Damjanov, Slobodan Ivkov, Tijana Tropin, Zoran Stefanović, Pavle Zelić, Nikola Dragomirović, Miloš Jocić, Vasa Pavković, Bojan Jović, Aleksa Gajić, Boban Savić Geto

Strip u srpskoj kulturi ima dugu tradiciju u značajnom broju periodičnih i pojedinačnih publikacija, naročito kada je reč o stripu stvaranom na osnovu predložaka iz korpusa nacionalne literature.

Težište skupa biće na izučavanju odnosa književnosti i stripa, kao dva samosvojna, ali međusobno istorijski, konceptualno i metodološki povezana narativna stvaralačka izraza. Cilj manifestacije je da se ukaže na zajedničke vidove proučavanja književnosti i stripa, nastalih usled uporednosti njihovih umetničkih razvoja, srodnosti poetičkih i metodoloških namera autora, kao i jedinstvenosti umetničkih vizija i autentičnosti istorijskih konteksta.

Neka od predavanja koja bi mogla biti naročito zanimljiva ljubiteljima fantastične književnosti su izlaganja Miloša Zarića „Komparativna i antropološka analiza romana Vremeplov i stripa V kao Vendeta“; Pavla Zelića „Strip serijal Družina Dardaneli, ili – kako smo docrtavali lektiru“; Tijane Jovanović „Prevodi književnih i kulturnih referenci u stripskom serijalu Plašt i očnjaci“; Bojana Jovića „(Pokretne) slike Beograda (budućnosti)“; Miloša Tasića i Dušana Stamenkovića „Multimodalna adaptacija narodne pripovetke Baš-čelik: od bajke do stripa i ilustrovane knjige“…

Međunarodni naučni skup „Književnost i strip” organizuju Odeljenje za istoriju srpske književne kritike i metakritike i Odeljenje za uporedna istraživanja srpske književnosti Instituta za književnost i umetnost, u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka.

PDF dokument sa detaljnom satnicom i sažecima predavanja, možete preuzeti sa sajta Instituta za književnost i umetnost.

Književnost i strip
Književnost i strip