Objavljen SF roman za mlade Slobodana Vukanovića

“Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade” iz Podgorice objavilo je naučnofantastični roman “Ana i 7 robota na planeti OZD” Slobodana Vukanovića.

Radnja ovog romana smeštena je u daleku budućnost u kojoj naslednici čoveka (razne vrste modifikovanih humanoida, mutanata, plazmoida, robota i kiborga) u miru i harmoniji vladaju kosmičkim prostranstvima. Prijateljstvo, saradnja i razumevanje temeljni su principi Ujedinjenih Galaksija Svemira. Nauka, njeno širenje i razvijanje, ideal je svih.

Ali uskoro će pred očima svemiropisca Vusa Kosmikusa, iz čije perspektive upoznajemo ovo futurističko društvo, pući mnogobrojni nedostaci, među kojima su najveći oni koji se tiču progona i getoizacije predaka – ljudi.

Ilija Bakić, u pogovoru romana “Ana i 7 robota na planeti OZD”, o autoru kaže sledeće: “Vukanović je provereni spisatelj koji se oprobao u poeziji, prozi i drami (uz to idu i uređivanja knjiga i časopisa); svojim delom zastupljen je i u znamenitoj ‘Enciklopediji naučne fantastike’ Zorana Živkovića. Bezbrojna su njegova interesovanja (od poetskog avangardizma, signalizma i novostvorenog pokreta ’poetmuviza’ do pozorišnih predstava i romana); ipak sve ih objedinjuje njegov najpostojaniji interes i ljubav prema – naučnoj fantastici. Vukanović je jedan od retkih autora koji je na ovdašnjim prostorima istrajno pretakao fantastičke sadržaje u stihove (pored proze i drame), zaduživši time kako samu poeziju tako i odabrane čitaoce-ljubitelje ovog žanra.”